Vlasti.BG Logo
Властта на думите по-силна от думите на властта

Малка доза от оптимизма

Джоузеф Хелър: За всяко нещо, за което си заслужава да се умре, си заслужава и да се живее

12:04 | 1 май 2018 | Видяна 384
На снимката: Авторът на прочутия роман"Параграф 22"

Често казваме „това е параграф 22” за объркани ситуации, в които законът не ти помага, а те въвлича в порочен кръг от беди.

 

 

Мнозина го правят, познавайки прочутия роман на Джузеф Хелър, други повтарят фразата, просто защото се е превърнала в клише за абсурда. А ние си спомняме за автора, който си тръгва от белия свят, прочут и реализиран, на днешния ден – 12 декември, през 1999 г. И оставя литературно наследство от девет романа („Параграф 22”, „Нещо се случи”, „Чисто злато”, автобиографичния „Сега и тогава”, „Игра на въображението”, „Портрет на артиста като стар” и др.), три пиеси, три киносценария и десетки разкази.

 

Хелър е роден на 1 май 1923 г. в Бруклин, САЩ, в бедно семейство на руски евреи имигранти. Пише още от ученическите си години, когато изкарва джобните си и като куриер, ковач, чиновник… През 1942-ра, по време на Втората световна война, 19-годишният Джоузеф постъпва в редовете на американските ВВС. Също като своя герой от „Параграф 22”, лети на бомбардировач В-52. Изпратен е в Италия и осъществява 60 бойни полета – безценен опит за бъдещия писател.

 

Отдаваме почит към живота и творчеството на Джоузеф Хелър с няколко негови мисли:

 

„Съдбата е нещо добро, когато се развива в твоя полза. Когато не се развива в твоя полза, не я наричай съдба. Наречи я несправедливост, предателство или просто лош късмет.”

„Ако характерът е съдба, тогава добрите хора са обречени.”

„Глупаците мразят знанието.”

„Нищо не се проваля така както успехът.”

„Опасността да бъдеш цар е в това, че след известно време започваш да си вярваш, че наистина си такъв.”

„Мъдрият не умира по-добре или по-мъдро от глупака. С какво тогава е по-мъдър?”

„Какво е родината? Къс земя, заграден от всички страни с граници, обикновено неестествени. Англичани умират за Англия, американци умират за Америка, германци умират за Германия, руснаци умират за Русия. Сега петдесет-шестдесет страни участвуват във войната. Сигурно всички тия страни не заслужават да се умре за тях.”

„Когато чета, че не съм написал нищо по-добро от „Параграф 22”, се изкушавам да отговоря: „А кой е?”

vlasti.bg


Коментари

Отдаваме почит към живота и творчеството му с няколко негови мисли

Още новини от категорията