Vlasti.BG Logo
Властта на думите по-силна от думите на властта

Памет

142 г. от избухването на Априлското въстание

08:31 | 1 май 2018 | Видяна 252
На снимката: В Клисура честват 142 години от Априлската епопея

На 2 май (по нов стил) България почита избухването на Априлското въстание от 1876 г. и всички герои дали живота си в него. Днес се навършват 142 години от героичната епопея, останала като неделима част от българката история и от самосъзнанието на народа.

Честванията започнаха още в понеделник вечерта в Клисура, където стотици се поклониха пред подвига на въстаниците от града - над 400 клисурци са дали живота си за родината.

Почетните роти на 61 Стрямска механизирана бригада бяха приети от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

"Не случайно след Освобождението благодарна България 30 години събира дарения, за да може да издигне тук най-достойния паметник на саможертвата на клисурци и, разбира се, този паметник е читалище, защото читалището е символ на духа, просвещението, културата, и нашите деди са знаели, че точно такъв символ заслужава Клусира." - посочи Цвета Караянчева, която беше сред гостите на събитието .

В Панагюрище от 10,30 часа от Историческия музей се проведе литийно шествие до площад „20 април“, където бе изпълнен ритуалът по издигане на Националното знаме на Република България. От 11 часа в църквата „Свето Въведение Богородично“ бе отслужена заупокойна панихида за загиналите за свободата на родината. Историческата възстановка „Мъжество и саможертва - Панагюрище‘ 1876“ се пресъздава с участието на Национално дружество „Традиция“. 

В 12,45 часа пред Вечния огън на Националния мемориален комплекс „Априлци“ признателните потомци ще поднесат венци и цветя. Кулминацията на празненствата е Националният митинг-заря, който започва от 20,30 часа на площад „20 април“. 

На 2 май ще бъде организирано всенародно поклонение-събор в историческата местност Оборище, тържествен молебен-водосвет, поднасяне на венци и цветя пред паметника, а от 12,30 часа пред хижата започва народно веселие.

В Клисура тържествата текат с пълна сила още от уикенда. Те се провеждат под патронажа на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

В 11.30 часа започва традиционната възстановка на моменти от Априлското въстание в Клисура. В нея всяка година участват самодейци от градчето, както и десетки родолюбци от патриотични организации и сдружения в страната. Ролята на Боримечката през последните години се поверява на Стефан Желязков, действията се разиграват по улиците на града и на позиции извън Клисура, където реално през април 1876 година въстаниците са бранили града от башибозук и войска.

Организатори на честването на 142 години от Априлската епопея са Министерството на културата, община Карлово, кметство Клисура, читалище „20 април” и Историческия музей в града.

vlasti.bg

 


Коментари

Почетните роти на 61 Стрямска механизирана бригада бяха приети от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева

Още новини от категорията