Vlasti.BG Logo
Властта на думите по-силна от думите на властта

Код"Лични"

Андрей Райчев: Борисов управлява през телевизора, отчаяно търси четвърта роля

10:14 | 5 септ. 2018 | Видяна 253
На снимката:

Фойерверк на входа на сезона – така социологът Андрей Райчев определи пред bTV поисканите от премиера Бойко Борисов три министерски оставки. Според Райчев две от оставките – на вътрешния министър Валентин Радев и на транспортния – Ивайло Московски, са щели да станат факт и без трагедията край Своге, при която загинаха 17 души.

Бойко Борисов си търси нова роля, смята социологът.

Той все още не я бил открил, а обикновено това ставало в движение, обясни анализаторът. 

 

„Още преди месеци се говореше че Радев ще се сменя, а Московски има лична трагедия, за която ми е неудобно да говоря, но очевидно трябва да си отиде по технически причини и чисто човешки", отбеляза социологът.

 

„Това е уводно действие на Борисов, виждаме началото на нова драма", коментира Андрей Райчев. „Борисов остана без акцент. Той присъства много дълго в политиката и досега винаги е имало ясен акцент – беше отмъстител, строител, международник, което беше и най-успешната му роля. Сега няма акцент и търси новото си амплоа", смята Андрей Райчев.

 

"Борисов управлява през телевизора, сега се намираме в опита той да направи четвъртата си роля, той я търси", продължи Райчев.

Според политолога Даниел Смилов сегашната реакцията на Борисов може да се обясни с това, че се чувства в слаба позиция. Тя идва от това, че той е принуден да прави все повече компромиси.

"Този фоейрверк сега с оставките е за да покаже, че Борисов отново си връща контролът. Но ако това е замисълът акцията не е извършена по правилата", добави Смилов.

Като той посочи реакциите на коалиционните партньори от "Обединените патриоти", като и възможността част от министерските оставки да не бъдат гласувани от управляващото мнозинство, за което намекна във вторник Цветан Цветанов, лидер на ПГ на ГЕРБ "Тези неща трябваше предварително да са уговорени и със собствената група, и с коалиционните партньори. Сега ефектът е обратен - като дори обсъждаме хипотезата, че премиерът може да бъде бламиран от собствената си парламентарна група. Това въобще не изпраща послание, че премиерът е в силна позиция", смята Даниел Смилов.

Според него тези промени се извършват, за да се намали напрежението, но не и да се покаже, че се търси нова посока, съдържателна промяна.

Това е "полицейска сценка", според определението на Райчев. "И Борисов, и Цветанов са полицаи и това е сценка, добро и лошо ченге", смята социологът за възможността оставките да не бъдат одобрени от парламента.

 Смените пораждат напрежение и на някой трябва да се оплачат - това е Цветанов, добави Райчев.

"Борисов смята, че "Обединените патриоти" са му в кърпа вързани. Те нямат изгода от нови избори. Борисов гаси пожарите сега, като поиска някой нещо, му го дава и успокоява положението", каза социологът.

Според него у народа "се е появило чувството, че така повече не може". И даде пример "не реагират на катастрофата, а на лошите пътища".

Даниел Смилов коментира реакцията на БСП да напусне частично парламента като партия шах, в която "Борисов изигра слаб ход, но опозицията още по-слаб, това е половинчата стратегия". Анализаторът е на мнение, че президентът, който в понеделник направи критично изказване преди началото на новия парламентарен сезон, е дал силно рамо на Борисов като му казал, че предсрочни избори нищо няма да решат.

Смилов продължи шахматната метафора: "БСП играе почти без царица, Корнелия Нинова се изживява като консерватор, бялата царица да играе като черна от време на време и заради това е слабостта на тази партия".
vlasti.bg


Коментари

Наблюдатели спорят за исканите от Борисов министерски оставки

По темата