Vlasti.BG Logo
Властта на думите по-силна от думите на властта

В памет

Aни Жирардо - емблемата на френското кино с дрезгав глас (ГАЛЕРИЯ)

10:33 | 25 окт. 2018 | Видяна 244 | Галерия
На снимката: Aни Жирардо - емблемата на френското кино с дрезгав глас
Aни Жирардо - емблемата на френското кино с дрезгав глас -1540453209.jpgAни Жирардо - емблемата на френското кино с дрезгав глас -1540453251.jpgAни Жирардо - емблемата на френското кино с дрезгав глас -1540453228.jpgAни Жирардо - емблемата на френското кино с дрезгав глас -1540453189.jpgAни Жирардо - емблемата на френското кино с дрезгав глас -1540453159.jpgAни Жирардо - емблемата на френското кино с дрезгав глас -1540453140.jpgМомент от снимките на "Роко и неговите братя" (1960) - Лукино Висконти (вляво), Ани Жирардо и Ален Делон-1540452904.jpg

Малцина вече си спомнят за чаровната французойка с дрезгав глас и пленяваща усмивка. Тя не е със сексапил като Бриджит Бардо, нито е красавица от конкурсите. Но се налага със собствен стил, жар и много емоция.

 

 

Ани Жирардо-емблемата на френското кино

 

Ани Сюзан Жирардо се ражда на 25 октомври 1931 г. в Париж. Като дете искала да стане хирург и след завършването на колежа дори започнала да учи за медицинска сестра. Мечтата ѝ за сцената обаче я отвежда през 1952 г. в Парижката консерватория за сценични изкуства.

Първите ѝ роли в киното не са забележителни, но през 1960 г. Жирардо привлича вниманието с ролята си на проститутка във филма на Лукино Висконти „Роко и неговите братя“. Партньори са ѝ Ален Делон и италианският актьор Ренато Салватори, за когото тя се омъжва по-късно и ражда дъщеря Джулия.

През 1977 г. Жирардо печели френската награда „Сезар“ за най-добра женска роля във филма „Доктор Франсоа Гаян“. От началото на 90-те години практически изчезва от екрана.  Актрисата издаде две автобиографични книги. „Винаги ходя на пазар сама, сама правя всичко вкъщи. Никога не съм се чувствала като възгордяла се звезда“, пише тя през 1999 г.

Душата ѝ напуска света на живите на 28 февруари през 2011 година, загубила неравната борба с с болестта на Алцхаймер. За битката с нея разказва документалният филм „Така минава живота“, който Никола Боле снима в течение на няколко месеца.

Световно известната френска актриса е показана във филма с голям такт. Въпреки това виждаме човек, който с всеки изминал ден все по-силно губи паметта си. Тя с голяма мъка разпознава Ален Делон, а Пиер Ришар е абсолютно непознат за нея. „Вие сте знаменита актриса и сте се снимала в 217 филма за 50 години“, припомня ѝ един от нейните помощници. „Не може да бъде, вие сигурно не сте в ред“, отвръща актрисата.

Режисьорът Никола Боле познава Ани Жирардо повече от 20 години и признава, че някои от сцените във филма са били изключително мъчителни за него. Снимките на болната Ани Жирардо са продължили цели осем месеца. Разрешение за тях е дала нейната дъщеря Джулия Салватори.

 

Символ на феминисткото движение във Франция заради ролите си на силни и волеви жени, които никога не се предават, я противопостави на чувствените сексапилни звезди от 60-те и 70-те години и й спечели легион от почитателки.

 

"Всички жени се идентифицираха с нея", казва френският актьор от онова време Жан Рошфор.

Малко се знае дори у нас, че в българския филм „Над Сантяго вали“ (1976) участва и тази актриса, любимка на М.Горбачов и любовница на младия Митеран.

vlasti.bg


Коментари

Днес френската актриса можеше да навърши 87

Още новини от категорията