Vlasti.BG Logo
Властта на думите по-силна от думите на властта

Пътешествие с куфар

Ароматно кафе, палми и екзотика на "Богатия бряг" - Коста Рика (ГАЛЕРИЯ)

18:35 | 21 окт. 2017 | Видяна 298 | Галерия | Видео
На снимката: Ароматно кафе, палми и екзотика на "Богатия бряг" - Коста Рика
Ароматно кафе, палми и екзотика на "Богатия бряг" - Коста Рика -1508600690.jpgГрадината на Централна Америка, както още наричат страната, е тясна, продълговата, вулканична, красива-1508600664.jpgДържавата не разполага с армия и неграмотните са едва 10 на сто-1508600615.jpgГрадините на Коста Рика-1508600580.jpgНа сафари -1508600548.jpgАроматно кафе, палми и екзотика на "Богатия бряг" -1508600513.jpgНаречена е Богатият бряг -1508600463.jpgСтраната е прочута и с природните си резервати-1508600396.jpg

Наричат Коста Рика Швейцария на Централна Америка, а населението й се гордее, че има повече учители отколкото полицаи. Държавата не разполага с армия и неграмотните са едва 10 на сто. За капак медицинското обслужване и образованието са безплатни, а основното училище – задължително. 

 

Наречена е Богатият бряг заради прекрасните златни украшения, носени от местните индианци.

 

Било средата на XVI век, когато група испански конкистадори навлезли дълбоко на север от Панамския канал, за да дирят злато. Попаднали в слабонаселена територя с изобилна флора и фауна. Не след дълго усилията им се увенчали с успех. Намерили търсеното, и то в огромни количества.

 

Затова кръстили мястото Коста Рика, сиреч Богатия Бряг.

 

Градината на Централна Америка, както още наричат страната, е тясна, продълговата, вулканична, красива, богата и непозната. Площта, която заема на географската карта, е два пъти по-малка от тази на България, а населението й е на половината на нашето. За ориентир - намира се между Панама и Никарагуа, на запад граничи с Тихия океан, на изток - с Карибско море.  

Далеч по-непопулярен е фактът, че това е страната с най-много видове пеперуди - над 12 000, което надвишава общия брой за цяла Африка.
Сравнявана с Швейцария, защото няма собствена армия и стандартът и е за пример в региона, Коста Рика е разделена на 7 провинции. Вътрешността й е планинска и поради това столицата Сан Хосе и следващите я по големина градове Алахуела, Пунтаренас и Ередия целогодишно се наслаждават на температури между 20 и 30 градуса плюс изключително свеж въздух. По двете брегови ивици обаче е задушно, влажно и диво.
 
Тук в баните има само по един кран. Тече хладка вода. И ако попиташ за топла, си мислят, че се шегуваш. Плажните курорти нямат допирни точки с европейските образци, по-скоро са подходящи за навлезлия на мода по цял свят екотуризъм
Младежта предпочита Кауита на карибския бряг - оазис, издълбан в джунглата, достигането до който наподобява изпитанията на Индиана Джоунс. Националният парк Кауита всъщност е единственото място в страната, където не се говори испански. Причината е в обитателите му - пришълци от Ямайка, донесли със себе си регето, наркотиците и езика патуа. По-възрастните туристи са привърженици на Хако и Гуанакасте, къпещи се във водите на Тихия океан. Там минава за луксозно, ала с уговорката, че липсва улично осветление и пътищата са неасфалтирани. 
 
Доста по-добре устроени са планинските бази за отдих, сред които изпъква Монтеверде. Тукашните атракции приличат на тези в Дисниленд (може би защото е основан от американци преди половин век), обаче в натурални условия. Тоест "влакчето на ужасите" не се отличава със скорост и стремглавост, а с маршрута си из дивата природа и непознатите животински екземпляри. Но спокойно, рискът не е по-голям от това да се возиш в трамвая по "Витошка".

В Коста Рика ежедневно вали от юли до декември. Следват 6 сухи месеца. Добрите новини са, че винаги е топло и не трябва виза, стига туристът да не остане повече от 30 дни. В такива случаи се плаща глоба - черните печати не са на почит.
 
Самите костариканци са весели, безгрижни и религиозни. Всяка неделя католическите църкви са препълнени. Дори в някои селища ежеседмично организират фестивали в чест на светията-закрилник.
Тикос, каквото е нарицателното за местното население, живеят на забавени обороти. Спазват неписаното правило да отлагат работата, докато е възможно, задоволяват се с наличното и не знаят значението на думата "завист", колкото и трудноприемливо да звучи това за българите.
Непоправими мачисти, мъжете задължително са с дълги панталони, даже и в най-големия пек. Задължително също така за тях е да обсъждат на висок глас всяка срещната представителка на нежния пол под 50-годишна възраст. От своя страна, жените пък старателно прикриват прелестите си и никога не отвръщат на безкрайните закачки по улиците. Единствено по зле прикритите им усмивки се разбира, че нямат нищо против да бъдат харесвани и ухажвани. Вместо с традиционното "ола", тикос се поздравяват с "пура вида", което в превод е "чист живот". Другите им отлики с народите в Карибския басейн са, че са твърде срамежливи във фиестите и освен това са лишени от каквато и да било агресивност. Основните им проблеми са свързани с непресъхващия емигрантски поток от север. Според последните анализи броят на незаконно пребиваващите никарагуанци в страната е надхвърлил половин милион, което е равнозначно на една седма от населението на Богатия Бряг. Реципрочно престъпността и безработицата непрекъснато ескалират. Търсейки изход, тикос са предприели изграждането на "китайска стена" по северната си граница. Ала сами се шегуват, че докато приключат строежа, и последният никарагуанец ще се е преселил при тях.
 
И накрая, нещо любопитно: в Коста Рика няма наименования на улици, а ориентири. Например, ако търсиш хотел "Интернасионал" в Сан Хосе, любезно ще те упътят, че е на 100 метра северно от театър "Насионал".
- А къде е въпросният театър?
- На 100 метра западно от Националния музей, разбира се...
 
"Богатия бряг"
 
Най-привлекателни за туристите са великолепните и разнообразни плажове на Коста Рика. В южната част на Тихоокеанското крайбрежие има два големи курортни района - Хако и Пунта Леона. Атлантическото кайбрежие е известно с плажовете Портете и Бонита. На Територията на страната има 120 вулкана, склоновете на които са покрити с гъста тропическа растителност.
Коста Рика е страна - резерват и постоянно увеличава територията на защитените зони. Многобройните природни национални паркове, пещерите, разнообразните исторически места, археологическите паметници, а също и живописните обекти - водопади, планини и долини, в изобилие са разпръснати по цялата територия на страната.
vlasti.bg

 

 Ароматно кафе, палми и екзотика на "Богатия бряг" - Коста Рика (ВИДЕО)

Страната е прочута и с природните си резервати, убийствените плажове и луксозни курорти

Ароматно кафе, палми и екзотика на "Богатия бряг" - Коста Рика

Страната е прочута и с природните си резервати, убийствените плажове и луксозни курорти

Коментари

Страната е прочута и с природните си резервати, убийствените плажове и луксозни курорти

Още новини от категорията