Vlasti.BG Logo
Властта на думите по-силна от думите на властта

Досиетата "Парадайс"

Би Би Си: Британската кралица инвестирала милиони в офшорки

17:41 | 6 ноем. 2017 | Видяна 719
На снимката: Британската кралица Елизабет Втора

Британската кралица Елизабет Втора е инвестирала милиони в офшорки, предава Би Би Си.

Британската медия се позовава на отчети на Paradise Papers („Перъдайс пейпърс“), разпространени от Международния консорциум за журналистически разследвания (ICIJ), базиран във Вашингтон. През периода 2004-2005 години парите са били вложени във фондове, регистрирани на Каймановите и Бермудските острови.

Журналистическо разследване открило, че Херцогството на Ланкастър е инвестирало 13 милиона долара във фондове на Каймановите острови и Бермуда. Именно то се разпореждало със средствата на Елизабет Втора, които наброявали 500 милиона паунда, съобщава пък БНТ.

Материалите са изтекли от няколко големи офшорни доставчици и компании, регистрирани в 19 данъчни убежища са кръстени условно досиетата „Парадайс“ и в оповестяването им се включиха Международният консорциум на разследващите журналисти с партньори като Guardian, BBC и New York Times, съобщава и offnews.bg.
Според медията една от най-любопитните „находки“ в документите било разкритието, че министъра на търговията Уилбър Рос на САЩ е имал бизнес отношения със зетя на руския президент Владимир Путин Кирил Шамалов – съпруг на Катерина Тихонова. Рос притежавал дял в корабоплавателната компания „Навигатор“ чрез подерица от офшорни инвестиции. „Навигатор“ пък има бизнес отношения със „Сибур“ – руска газова компания, в която съдружник е Шамалов.

vlasti.bg


Коментари

Министър на Тръмп търгувал със зетя на Путин

Още новини от категорията