Vlasti.BG Logo
Властта на думите по-силна от думите на властта

12 дела за 100 млн.лв

Бивши директори в КТБ искат правна помощ от Мая Манолова

11:12 | 9 окт. 2017 | Видяна 301
На снимката: Централата на фалирата КТБ

Бивши изпълнителни директори на изпадналата в несъстоятелност Корпоративна търговска банка (КТБ), сред които и бившият директор на управление "Кредитиране" в банката, се оплакаха от съдебен произвол срещу тях.

По този повод Илиан Зафиров, Георги Христов, Александър Панталеев и Георги Зяпков сезираха в отворено писмо омбудсмана Мая Манолова и председателя на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова, че срещу тях се водят 12 дела за над 100 млн. лв., и поискаха правна помощ.

 

Те изразиха притеснение, че са научили от медиите, че КТБ е завела още 162 иска срещу бивши администратори на банката, като те са за сумата 2.6 млрд. лв.

Четиримата администратори на фалиралата банка припомнят в писмото си, че в края на миналия месец членове на Фонда за гарантиране на влоговете в банките са поискали от парламента да се приемат промени в Гражданския процесуален кодекс, както и в други закони, с които КТБ да бъде освободена от заплащане на предвидените по закон минимални размери на адвокатски възнаграждения на особените процесуални представители на ответниците по тези дела.

"В случай че Народното събрание приеме това предложение, ние ще бъдем лишени от ефективна правна защита по тези искове, тъй като сами нито можем да организираме защитата си по общо 174 иска, нито можем да ангажираме адвокати, които да ни защитават по тези дела, поради големите материални интереси по исковете", пише още в позицията им.

Според тях няма как да "намерят нормален адвокат", който да се ангажира с толкова много дела за такава голяма сума срещу хонорар от 300 лв. на съдебна инстанция на всяко от тези дела.

"Смятаме, че синдиците на КТБ с одобрението на Фонда за гарантиране на влоговете в банките целенасочено и дискриминационно са завели против нас общо 174 иска, за да не можем въобще да се защитим по тях поради кратките процесуални срокове, които са 14-дневни", допълват бившите директори в КТБ, като подчертават, че не разбират защо не са заведени по-малък брой дела, при положение че ответниците по тези дела вероятно са едни и същи лица.

Четиримата уточняват, че личното им имущество по никакъв начин не може да се сравнява със заведените срещу тях искове, като това ги правело безпредметни.

Бившите администратори на фалиралата банка поискаха от Манолова и Негенцова правна помощ, за да има справедлив процес срещу тях.

 

vlasti.bg


Коментари

С отворено писмо те са сезирали освен омбудсмана и председателя на ВАС Ралица Агенцова

Още новини от категорията