Vlasti.BG Logo
Властта на думите по-силна от думите на властта

Звезден рожденик

Червенокосата фурия на Холивуд - дръзка и секси и на 72 (ГАЛЕРИЯ)

10:36 | 4 окт. 2018 | Видяна 377 | Галерия
На снимката: Американската актриса Сюзан Сарандън, носителка на наградата "Оскар" е една от най-отявлените бунтарки
Американската актриса Сюзан Сарандън, носителка на наградата "Оскар" е една от най-отявлените бунтарки-1538639264.jpgЧервенокосата фурия на Холивуд - дръзка и секси и на 72-1538639396.jpgТрите деца на Сарандън често виждат как майка им се притеснява не само за тях, но и за баща им - Тим Робинс. -1538639376.jpgСписъкът на каузите, които Сарандън подкрепя, е дълъг-1538639335.jpgСписъкът на каузите, които Сарандън подкрепя, е дълъг-1538639317.jpgСписъкът на каузите, които Сарандън подкрепя, е дълъг-1538639302.jpgСюзън се е снимала в повече от 90 филма -1538639231.jpg-1507109478.jpg

Червенокоса фурия е най-точно определение за нея. И още - необикновена и безумно привлекателна външност, женско очарование и детска палавост. Трудно е да се повярва, че днес известната американска актриса навършва 72  години.

Американската актриса Сюзан Сарандън, носителка на наградата "Оскар" е една от най-отявлените бунтарки и политически активистки в Холивуд.

В киното червенокосата фурия  винаги е играла смутителки на общественото спокойствие - ту проститутка от бордей в Ню Орлиънс, ту крадла, ту наркоманка... Списъкът е много-много дълъг - Сюзън се е снимала в повече от 90 филма и продължава да прави това по цял ден. Тя позирала гола за списание Playboy, макар че това скоро й доскучало. Сарандън смята, че на снимките и кинолентите изглежда "дебеличка". А в средата на 80-те години се снимала в "Глад". В него тя прави любов с партньорката си във филма Катрин Деньов. По-късно Сюзан признава, че това е било не просто актьорска игра. 

 

Ярката външност и разкошната червена грива на актрисата станали символ на успех във всички нейни любовни истории. Тя имала доста романи, множество разочарования и интриги. Както често се случва, Сарандън влюбвала в себе си режисьорите на филмите, в които се снимала, и често им отвръщала с взаимност. Снимайки се в "Прелестно дете" на режисьора Луи Мал, Сарандън започнала връзка с него. Французинът обаче скоро я зарязал и се върнал в родината си. Следващият любовен пункт на американската красавица била Италия, където се запознала с режисьора Франк Амури. От него Сюзан родила дъщеря си Ева, но дори това не спасило влюбените от раздяла. 

 

Тя също така е носител на британската БАФТА, приза на Гилдията на актьорите (Screen Actors' Guild Award), най-престижните награди за театър и телевизия.

 

Началото

 

Сарандън е родена в Джаксън Хайтс, Куинс, Ню Йорк. Тя е най-голямата от деветте деца на Ленора Мари Крисионе, певица в нощен клуб, и Филип Лесли Томлин - продуцент на реклами.

Израства в Едисън, Ню Джърси, където завършва гимназия и продължава образованието си в Католическия университет на Америка, където следва актьорско майсторство между 1964 и 1968 г.

Докато е в колежа, тя се запознава със своя съученик Крис Сарандън.

Колкото и да е странно, Сюзан никога не била мечтала да стане актриса и на пробните снимки за първия в живота си филм попаднала случайно - със съпруга си. Той мечтаел да се снима в лентата "Джо" и тъй като бил плах и неуверен, помолил Сюзан да го придружи. Крис не издържал пробите, докато Сюзан, изигравайки безупречно импровизация по молба на режисьора, получила ролята на млада наркоманка.  Двойката се жени на 16 септември 1967 г. Те се развеждат през 1979 г., но актрисата запазва фамилното му име. След това тя е приятелка на режисьора Луи Мал. Той я режисира в два филма: Pretty Baby и "Атлантик сити" от 1981 г., който й носи и първата номинация за "Оскар".

През 1983 г. се снима в "Гладът" на Тони Скот, който навремето причинява скандал заради лесбийската й целувка с екранната партньорка Катрин Деньов. На снимките Сарандън се запознава с музиканта Дейвид Боуи, с когото започва връзка. Актрисата описва времето като "наистина интересен период".

В средата на 1980-те Сарандън се среща с италианския режисьор Франко Амури, от който има дъщеря – актрисата Ева Амури, родена на 15 март 1985 г. Две години по-късно излиза по екраните в хитовата комедия "Вещиците от Истуийк" заедно с Мишел Пфайфър, Джак Никълсън и Шер.

Макар филмът да е много успешен, Сарандън става истинска знаменитост със следващото си заглавие - "Бул Дърам", където се запознава с бъдещия си партньор Тим Робинс.

Актрисата се ангажира и в своята работа, избирайки роли във филми по значими социални въпроси. Един от тях е смятаният за феминистка класика "Телма и Луиз", където героинята й убива непознат, опитал се да насили системно тормозената й приятелка (Джина Дейвис).В "Осъденият на смърт идва" тя е монахиня, която посещава осъден на смърт престъпник в последните му седмици и се бори за амнистията му. В реалността актрисата също е борец срещу смъртното наказание.

Списъкът на каузите, които Сарандън подкрепя, е дълъг. Тя е посланик на добра воля към Уницеф, борец за правата на ЛГБТИ обществото и един от най-силните гласове в Холивуд срещу последната война в Ирак.

На годишнината на "Телма и Луиз" в Кан през пролетта Сарандън бе попитана какво смята да прави с кариерата си оттук нататък. Тя развесели репортерите с отговора, че след 80 г. планира да режисира порно. "Не съм гледала достатъчно, за да съм запозната с проблемите му, но повечето порнография е брутална и не изглежда привлекателно от женска гледна точка. Та съм казвала, че когато ми омръзне да играя, бих искала да се занимавам с това", обяви тогава актриса.

 

Отличителна черта на характера на Сарандън е грижовността - истинска майчинска ласка, която актрисата проявява не само към децата, но и към всички мъже, заобикаляли я някога и заобикалящи я в момента. Трите деца на Сарандън често виждат как майка им се притеснява не само за тях, но и за баща им - Тим Робинс. Тя му стиска палци, когато има проблеми, и понякога взема важни решения вместо него. Това отношение изобщо не дразни Тим - явно той се нуждае точно от такава съпруга. 

 

vlasti.bg
Коментари

И още - необикновена и безумно привлекателна външност, женско очарование и детска палавост...

Още новини от категорията