Vlasti.BG Logo
Властта на думите по-силна от думите на властта

За първи път

Четирима президенти откриват паметна плоча на Жельо Желев

08:24 | 7 ноем. 2017 | Видяна 482
На снимката: Tук на 3 март 1935 година се е родил първият пряко и демократично избран държавен глава

Четирима президенти отиват днес в родното село на първия демократично избран президент на България д-р Желю Желев. Днес президентът Румен Радев и неговите предшественици - Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев, ще открият паметна плоча на д-р Желев. Подобно нещо се случва за първи път. Паметната плоча ще бъде поставена пред родната къща д-р Желев в село Веселиново. Ще бъде предложено и улицата, на която се намира къщата на Желев, да носи неговото име.

Двуетажната къща в село Веселиново, където на 3 март 1935 година се е родил човекът, комуто историята отреди да стане първият пряко и демократично избран държавен глава на България от нейното 1300-годишно съществуване, се намира на улица, която е пряка на главния път, минаващ през селото. Самото село е малко след или преди натоварения Ришки проход през Стара планина (в зависимост откъде се движите). Самата улица е някъде по средата между центъра и края на селото. Постройката е наистина позапазена, макар че на гърба е паднало голямо парче мазилка - от това се вижда кирпичът, с който някога е била зидана. Високият зид не позволява да се види от улицата какво представлява големият двор, но над зида се вижда поддържана асма. Като цяло впечатлението е, че тук не са живеели бедняци. Не богати, но не и мизерстващи хора. Очевидно родителите или родът на Желю Желев са били нещо като средна класа за стандарта на българското село.

 

От смъртта на Желю Желев изминаха повече от две години, но на къщата няма плоча, която да остави на поколенията познанието кой все пак се е родил под нейния покрив. Това предстои да се промени днес.

 

vlasti.bg
Коментари

Тя ще бъде поставена в родната къща на Желев в смядовското село Веселиново

Още новини от категорията