Vlasti.BG Logo
Властта на думите по-силна от думите на властта

Кой ще бъде шампион?

Денят на големия финал: Франция или Хърватия

10:57 | 15 юли 2018 | Видяна 287
На снимката: Те трябва да отмъстят за 1998 година
Те трябва да отмъстят за 1998 година-1531641744.jpgХърватите играха на Мондиал 2018 повече от всички други-1531641657.jpg

Мондиал 2018 приключва с последния двубой между Франция и Хърватия, който ще определи шампиона на планетата за следващите четири години. 

Футболният мач е от 18 часа на стадион "Лужники" в Москва. 

Ако Франция спечели купата, това ще е за втори път в историята й след 1998 г. А селекционерът на "петлите" Дидие Дешан ще влезе в един много престижен клуб, в който са само още Мария Загало (Бразилия) и Франц Бекенбауер (Германия). Единствено те са ставали световни шампиони и като играчи, и като треньори.

Хърватия за първия път може да грабне най-престижното отличие във футбола. И ще е най-малката страна (като население) от Уругвай насам в зората на турнирите, която се качва на върха.

Два са основните въпроса, които висят със страшна сила преди първия съдийски сигнал: доколко уморени са хърватите и доколко "петлите" са готови психически да вземат голям мач след загубата в самия край на Евро 2016.

Хърватия игра продължения и в трите си елиминационни мача дотук, а в отделни периоди срещу Русия и срещу Англия основните футболисти изглеждаха останали без сили. Те успяха да се вдигнат и някак намериха волята да надиграят англичаните на полуфинала, но Франция ще е техният най-силен противник досега.

"Петлите" са фаворити. Тимът им печели без блясък, но същевременно поне дотук личеше колко много превъзхождат съперниците си като мощ, тактическа дисциплина и организация на играта. По същия начин - с прагматизъм, Франция стана №1 и преди 20 години.

Повечето от тези футболисти вече се провалиха в един финал, и то на домашна сцена - на Евро 2016, когато също бяха фаворити срещу Португалия, но така и не успяха да пробият защитата пред себе си и загубиха заради гол в 109-ата минута.

Днес могат да покажат, че са преодолели този момент и са готови да оползотворят отборния си потенциал и да печелят най-големите мачове.

Ако Хърватия не спечели тази вечер, няма да е трагедия, "ватрените" и така ще бъдат посрещнати като герои в родината си, защото това е най-високото постижение на националния отбор в историята. Тимът мина вихрено през групата, където разби Аржентина с 3:0.

vlasti.bg


Коментари

Цената "на черно" за билет за финала на Световното достигна 10 пъти и нагоре над номиналната

По темата