Vlasti.BG Logo
Властта на думите по-силна от думите на властта

Kaдрови кадрил

Депутатите гласуват номинацията на Кирил Ананиев за здравен министър

08:43 | 10 ноем. 2017 | Видяна 155
На снимката:

В последния работен ден от седмицата парламентът гласува кандидатурата за нов здравен министър. В четвъртък стана официално ясно, че Кирил Ананиев е номинацията на премиера Бойко Борисов за поста, след като предложението бе внесено в деловодството на Народното събрание.

По предложение на премиера Борисов депутатите ще освободят от поста досегашния министър на здравеопазването проф. Николай Петров.

Той подаде оставка в края на октомври след телевизионен репортаж за възлагането на две обществени поръчки във ВМА, докато професорът е ръководил лечебното заведение.

Оставката на проф. Петров е първата в третото правителство на Бойко Борисов.

Сега на негово място е предложен Кирил Ананиев. Той е дългогодишен заместник-министър на финансите и председател на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса.

Кирил Ананиев е роден през 1955 г. в София.

Завършва специалност „Финанси и кредит“ във Висшия икономически институт в София през 1980 г. Специализира в областта на финансирането и социално-културните разходи в УНСС и в областта на реформите в здравеопазването в Чикаго, САЩ.

Кирил Ананиев започва работа в Министерството на финансите през 1980 г. Преминава през всички експертни длъжности, за да достигне до началник на Главно управление „Държавни разходи" и заместник-министър на финансите при три последователни правителства в периода 1998-2009 г.

Бил е също секретар по финансова политика в Администрацията на президента на България (2009-2011 г.) и съветник към политическия кабинет на министър-председателя (2013-2014 г.). Бил е зам.-министър на финансите във второто правителство на Бойко Борисов.

В периода от 27.01.2017 г. до 03.05.2017 г. заема поста министър на финансите в служебното правителство с премиер проф. Огнян Герджиков.

В настоящия момент е заместник-министър на финансите. Владее руски и френски език.

vlasti.bg


Коментари

По предложение на премиера Борисов депутатите ще освободят от поста досегашния министър на здравеопазването проф. Николай Петров

Още новини от категорията