Vlasti.BG Logo
Властта на думите по-силна от думите на властта

Банкрут

Десет години по-късно: Горчивият спомен за "Лемън Брадърс"

11:08 | 15 септ. 2018 | Видяна 151
На снимката: Снимка: Архив

Леман брадърс": Ужасно е! Смърт!". С тези думи се събуди светът преди десет години на 15 септември.

Тогава след няколко дни на агония четвъртата по големина инвестиционна банка "Леман брадърс" подаде документи за фалит и с това вкара Америка и целия свят в спиралата на една от най-тежките финансови кризи въобще. Крахът на "Леман" паникьоса редица хора, включително тези по върхушките на политиката и финансите.

Пазарите замръзнаха, спря потокът на пари между банките, чиято основна роля на практика е да посредничи в управлението на капиталите. Правителствата се намесиха и започнаха масовото "спасяване на твърде големите, за да бъдат оставени да фалират".

Четвъртата най-голяма инвестиционна банка в САЩ -  Lehman Brothers е със 158 годишна история. На 15 септември 2008 година тя прекратява дейността си и отбелязва най-големия банков фалит в САЩ, тъй като дълговете й възлизат на 613 млрд. долара.

 

Двамата потенциални купувача на закъсалата банка са се оттеглили от разговорите за спасяването на институцията, която е поредната жертва на кредитната криза в САЩ. От преговорите се отказа британската Barclays, която беше основен кандидат да придобие Lehman Brothers. Тя се е отказала заради липсата на възможност за гаранции от правителството или от останалите големи играчи на Wall Street, срещу загуби от обезценването на активите на Lehman. По-късно от разговорите излезе и Bank of America, която обяви, че ще придобие Merill Lynch.

Lehman Brothers е основана през 1850 година от трима немски емигранти от еврейски произход. С времето тя се утвърждава като една от най-стабилните финансови банки в САЩ, като устоява на най-големите кризи, свързани с Голямата депресия от 1929 година, двете световни войни, големият борсов срив от 1987 година и т.н.

 

Банкрутът й доведе до мащабни разпродажби на всички водещи пазари в света . За негативния сентимент допринесе и новината за друго значимо събитие на американския банков пазар –придобиването на Merill Lynch от страна на Bank of America.

Десет години по-късно обаче виновни няма, разследванията са доникъде и никой не намери сили да подхване една решителна реформа, която да обуздае алчността, довела до фалита на "Леман брадърс". Единствената реална последица са спасителните програми на редица развити страни, огромните публични дългове и заплашително набъбналата безработицата.

vlasti.bg

 

 


Коментари

Разследванията за фалита са доникъде и никой не намери сили да подхване една решителна реформа, която да обуздае алчността

Още новини от категорията