Vlasti.BG Logo
Властта на думите по-силна от думите на властта

По бързата процедура

Димитър Главчев спаси българското европредседателство с оставка

15:25 | 17 ноем. 2017 | Видяна 368
На снимката: Главчев напусна парламента с насълзени очи

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев подаде оставка след разговор с премиера.

 

Той обяви решението си в специална декларация. Оттеглянето му бе поискано от БСП заради изгонването на Корнелия Нинова и Антон Кутев в сряда.

Решението на Главчев е взето тази сутрин. Премиерът Бойко Борисов днес се срещна с председателите на парламентарните групи в НС.

След това Бойко Борисов каза, че "това е добре обмислен план за действие на опозицията, но държавата и стабилността са по-важни от всичко". Вчера премиерът заяви, че Главчев "не е трябвало да си изпуска нервите".

Всички депутати аплодираха Главчев, който заяви, че подавайки оставка, не е необходимо да има дебат за нея. Той напуска не само председателското място, но и парламента.

"С оставката си искам да демонстрирам, че от ГЕРБ използваме различен, двоен аршин, може да го наречете вие" - каза Главчев. "Когато има някакъв проблем, ние веднага реагираме, за разлика от други." Той отказа да обяснява поведението си, аргументирайки се, че е постъпил според правилника на НС. Главчев определи оставката си като "морален акт, за да се възстанови нормалната работа на парламента".

Той заяви също, че не иска по никакъв начин да се хвърли сянка върху предстоящото председателство. По думите му правителството работи добре и той трябва да даде пример за възстановяване на парламентаризма.

В края на изявлението си той благодари на всички, които го подкрепят, както и на тези, които не го подкрепят. Главчев се задържа на поста половин година, като още през май БСП бе поискала оставката му.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни, че не "иска да има спекулации с оставката на Главчев. Той го прави само и единствено, воден от националния интерес, за да се възстанови нормалното състояние на парламента".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи "оставката като неизбежна, а решението на Главчев за правилно, а също и за горчив урок за цялата политическа класа и най-вече за управляващото мнозинство". "Урок за това, че е нормално в правовата държава да има управляващи и опозиция" - каза още Нинова.

 

Главчев напусна парламента с насълзени очи, според репортери, които са го видели, като каза, че сигурно вече няма да е депутат, тъй като не може да е в една зала с БСП.

53-годишният Димитър Главчев бе депутат в четири поредни състава на Народното събрание от 2009 г. досега. По образование е икономист-счетоводител.

От левицата категорично бяха заявили, че ще участват избирателно на пленарни заседания, ако Главчев остане. По думите на Цветанов, "очаква се обръщение на председателят на ЕП Антонио Таяни във връзка с европредседателството, и не може той да говори пред полупразна зала". Таяни ще бъде на посещение у нас в началото на следващата седмица.

 

Оставката на председателя на парламента Димитър Главчев спаси европредседателството ни. Така най-кратко можем да обобщим разразилата се парламентарна буря през последните няколко дни и нейното потушаване.

Постигнатата от втория път оставка на Главчев е в някакъв смисъл и първа победа на опозицията над управляващите. Но и горчив урок за ГЕРБ, а и за цялата политическа класа, която очевидно още не е научила правилата на демокрацията и парламентаризма. А ако се върнем назад в най-новата ни история, ще видим, че падането на един председател на парламента не вещае нищо добро и за правителството. След свалянето на Стефан Савов си отиде кабинетът на Филип Димитров. А няколко месеца след напускане на председателското място от Огнян Герджиков, НДСВ загуби изборите и остана втора.

Премиерът Бойко Борисов пак влезе в обичайната си роля и почти от самолета на връщане от Рим се втурна да гаси поредния пожар, запален от неговите хора. Казано е: „Прекаленият светец и Богу не е драг“. Та в престараването си да защити премиерската чест Главчев сгафи и безпрецедентно изгони лидера на най-голямата опозиционна партия БСП от залата. Така и не се разбра за кои думи точно, въпреки че той се позова формално на член от Правилника. БСП и ДПС бойкотираха пленарните заседания, което не беше добър атестат за управлението точно в навечерието на българското председателство на Съвета на Европа.

Както знаем, Бойко Борисов е готов да жертва всеки от своите в името на собственото си политическо оцеляване, на своето правителство и властта. Така че нямаше нищо изненадващо в пристигането му в Народното събрание в петък рано сутринта и „съвета“ към Главчев сам да подаде оставка, за да не се нажежи дотам напрежението по време на дебатите, та да се стигне до експлозия. И да посрещнем брюкселските „началници“ в предизборна обстановка.

Така чрез „саможертвата“ на Главчев спокойствието в парламента беше възстановено и опозицията се върна на депутатските банки. И стабилността, която Борисов много държи да демонстрира пред европейските ни партньори, възтържествува. Разминахме се с излагането пред чужденците. Засега.

vlasti.bg


Коментари

Бойко Борисов е готов да жертва всеки от своите в името на собственото си политическо оцеляване, на своето правителство и властта

Още новини от категорията