Vlasti.BG Logo
Властта на думите по-силна от думите на властта

Празник

Димитровден е - започва зимата

08:32 | 26 окт. 2018 | Видяна 272
На снимката: Снимка: Архив

Днес Българската православна църква почита а Св. Великомъченик Димитрий Мироточец. Според народните вярвания с Димитровден настъпва началото на зимата.

Във фолклорната традиция Св. Димитър е представен като по-голям брат близнак на Св. Георги. Широко разпространена е поговорката "Св. Георги лято носи, а Св. Димитър - зима". Според поверията в полунощ срещу празника на Св. Димитър небето се отваря, след което се очаква и първият сняг.

Почитта към свети Димитър е особено голяма в Солун, родното му място, където се съхраняват неговите мощи. Той е покровител на града.

Димитрий се родил в трети век в Солун. Баща му бил градоначалник. Родителите му го възпитават в християнската вяра.

След кончината на родителите му Димитрий заел висок военен пост и получил заповед да преследва християните. Вместо това обаче той ги покровителствал.

На връщане от поход на Изток император Максимилиан спрял в Солун и поискал Димитрий да се откаже от вярата в Христа, но увещанията били напразни. Хвърлили го в тъмница. Загинал мъченически - прободен с копие през 306 година.

Християните запазили мощите на светеца. След като гоненията били прекратени, над лобното място и на гроба на Св. Димитър в Солун бил построен малък храм. При него ставали много чудеса. По-късно храмът бил разширен и тогава намерили нетленните останки на мъченика, от които потекло благовонно миро. За мироточивите му мощи се говори в паметници от десети век.

Храмът, посветен на Свети Димитър в Солун, е символ на града. Той е построен през V век върху основите на римския затвор, в който е умира светецът и където е бил и гробът му.

На днешния ден имен ден празнуват Димитър, Димитрина, Митко, Митьо, Димо, Димчо, Димка, Димaнa и др.

vlasti.bg


Коментари

Какви са традициите и ритуалите?

Още новини от категорията