Vlasti.BG Logo
Властта на думите по-силна от думите на властта

В памет

Едит Пиаф - животът на едно врабче: "Не, за нищо не съжалявам" (ВИДЕО)

10:06 | 10 окт. 2018 | Видяна 168
На снимката: Едит Пиаф напуска този свят на 47-годишна възраст
Едит Пиаф напуска този свят на 47-годишна възраст -1539155575.jpgЕдит Пиаф напуска този свят на 47-годишна възраст на 10 октомври -1539155597.jpgЕдит Пиаф напуска този свят на 47-годишна възраст -1539155474.jpg-1507638430.jpg-1507638390.jpg

Луи Льопле, собственикът на кабаре „Жернис” открива Едит Гасион и дава старт на кариерата й под името „Малката Пиаф”.  Едит Пиаф е един от символите на Франция. Тя безспорно оставя дълбока диря в музиката на 20 век.

 

Напуска този свят на 47-годишна възраст на 10 октомври преди 55 години.

 

Началото

 

Едит Джована Гасион е родена на 19 декември 1915 г. в квартал Белевил в покрайнините на Париж, но споменът за нейния неподражаем глас е все толкова ярък и до днес. Певицата е кръстена на Едит Каваел - медицинска сестра, екзекутирана заради помощта, която оказва на съглашенски войници в Белгия по време на Първата световна война. И по приумица на съдбата детето също има не по-малко драматичен живот. Тя е дъщеря на улични певица и акробат. Вероятно това е причината една легенда за изпълнителката да гласи, че е родена на тротоара на улица "Белвил" 72.

Но малката Едит не остава за дълго при своите родители. Тя е изпратена при дядо си, но там живее в недоимък. Новият дом на момичето отново се оказва временен. Когато дядо ѝ постъпва във френската армия, той отвежда невръстното момиченце в публичния дом на майка си. Така Едит израства под грижата на проститутки.

Бъдещата певица страда и от нарушено зрение и прекарва част от детството си в пълна слепота. Но в последствие тя отново проглежда, смята се, че оздравяването на французойката се дължи на сила свише, но мнозина са скептични към тази теория. На 7 години Пиаф поема на път с цирковата трупа на баща си. Това са и първите артистични изяви на момиченцето, които не остават незабелязани. По-късно Едит се отделя от баща си и започва да пее самостоятелно като улична певица в Пигал и Менилмонтан. Когато е на 16 години, Едит се влюбва в Луи Дюпон, а година по-късно ражда малката Марсел. Но радостта на младата майка не трае дълго, защото дъщеря ѝ почива от минингит едва 2 годишна.

 

Скръбта от загубата е допълнена и от нищетата, в която Едит едва успява да събере пари за погребението на единствената си рожба.

 

По пътя на славата

 

През 1935 г. животът най-накрая подава ръка на дребничката Едит. В нощния клуб "Le Gerny" Луи Льопле открива даровитата певица. Тогава тя получава и прозвището La Mome Piaf (Момичето врабче). Именно той е човекът, който пръв съветва Едит да облече черна рокля, която се превръща и в нейна запазена марка. Годината се оказва много успешна за певицата и тя записва първите си две песни. Но съдбата лишава Едит от единствения човек, който и е подал ръка. Льопле е убит от гангстери следващата пролет.

Скоро след това Пиаф започва да работи с Реймънд Асо, който става неин любовник. По това време Едит започва да работи и с композиторката Маргерит Моно, с която в последствие си сътрудничи през целия си живот. Пиаф продължава традиционно с изпълнението на реалистични шансони,идеализирайки живота си на улицата в песните си. През 1940 г. Пиаф получава роля в пиесата на Жан Кокто - Le Bel Indifférent, а през 1944 г. се среща с Ив Монтан в Париж, като го включва в представленията си и му става ментор и любовница. След края на Втората световна война славата на малкото врабче се разнася и в чужбина. Едит прави турнета в Европа, САЩ и Южна Америка и помага на не малко прохождащи певци. Личният живот на Едит Пиаф е белязан от не малко драматични събития.

През 1947 г. , след множество краткотрайни флиртове, тя намира любовта в лицето на боксьора Марсел Сердан. Но отново, след само 2 години, тя трябва да преживее загуба. В памет на загиналия в самолетна катастрофа свой любим, тя пише "Химн на любовта", една от най-известните ѝ песни. През април 1963 г. Едит записва последната си песен и няколко месеца по-късно умира. Римокатолическиат архиепископ отказва да извърши погребален ритуал, заради неправдивия живот на певицата, но тя намира своя покой в гробището Пер Лашез в Париж, до дъщеря си Марсел.

Едит Пиаф получава много малко мигове на лично щастие, но със соята неподражаема чувственост, с мощния си характерен глас, скрит в това мъничко телце, понесло толкова много скърби, тя докосва душата на поколения.

 

Публикуваме едни от най-смелите мисли на забележителната Едит Пиаф:


"Аз не пея за всички — аз пея за всеки."

"Умирам от любов по петстотин пъти на вечер."

 

"Не можеш да се застраховаш срещу любовен пожар."

"Що се отнася до мен, любовта означава борба, дебели лъжи и няколко шамара."

"Смъртта е начало на нещо."

"Не се интересувам от това, което казват хората. Не ми пука за техните закони."

"За любовта се плаща с горчиви сълзи."

"Искам да накарам хората да плачат, дори когато не разбират думите ми."

"Ако един мъж има красиви ръце, наистина красиви, той не може да бъде грозен отвътре. Ръцете не лъжат като лицето."

 

"Пеенето е начин да избягаш. Това е друг свят. Аз вече не съм на земята."

"Кажете ми какво искате да чуете да пея. Ще изпея всичко, което искате."

"Колко хубав е животът в дните, когато публиката е талантлива!"

vlasti.bghttps://www.youtube.com/watch?v=fOCsVRRnLpc

Едит Пиаф напуска този свят на 47-годишна възраст на 10 октомври преди 55 години

Коментарите към тази новина не са разрешени!

Едит Пиаф напуска този свят на 47-годишна възраст на 10 октомври преди 55 години

Още новини от категорията