Vlasti.BG Logo
Властта на думите по-силна от думите на властта

Мъдрецът на Америка

Eдно към едно с Гор Видал: Не е достатъчно да успееш, трябва и другите да се провалят

12:52 | 3 окт. 2018 | Видяна 246
На снимката:

"Ню Йорк Таймс" го определя като елегантен и язвителен автор, който не се притесняваше да обявява края на американската цивилизация. Освен 25 романа той е автор и на два тома мемоари и няколко с есета, пиеси, телевизионни драми и сценарии и дори участва в няколко филма.

 

На 3 октомври, се навършват 93 години от рождението на американския писател Гор Видал.

 

Видал е роден  във военната академия Уест Пойнт. Баща му, Юджийн Лутър Видал, е един от първите военни летци на САЩ и от 1933 до 1937 г. е начело на Бюрото за търговски полети към Департамента на търговията в администрацията на президента Франклин Делано Рузвелт. Майка му, Нина Гор, е театрална актриса от Бродуей. По майчина линия дядо на Гор Видал е сенаторът Томас Гор, а вторият му баща е потомък на вицепрезидента Аарън Бър. Доведен брат е на Джаки Кенеди. 

 

Израства в столицата Вашингтон. Често помага на слепия си дядо, сенатора Томас Гор, като му чете на глас документи и го придружава. Именно изолационистките убеждения на дядо му оказват силно влияние върху политическата философия на Видал, който остава неизменно критичен към всички американски политически действия, подчинени на империалистични цели. През 1943 г., непосредствено след завършване на академията Екзетер (Phillips Exeter Academy) Видал се записва в армията и служи на Алеутските острови до края на Втората световна война.

 

Публикуваме част от негови известни цитати: 

"Не е достатъчно да успееш, трябва и другите да се провалят."

"Няма ненаказано добро."

"Съединените щати са основани от най-умните хора в страната - и оттогава не сме ги виждали."

"Казват, че да опознаеш себе си, значи да опознаеш всичко човешко. И естествено никой не може да опознае себе си, защото човешката природа е необхватна: ние оставаме непознати дори на себе си."

"Какво чудесно нещо са книгите, как преминават през светове и векове, побеждавайки невежеството и накрая дори и безпощадното време"

"Очевидно демокрацията е място, където се провеждат многобройни избори, които струват скъпо, но не решават големите въпроси, а кандидатите са взаимозаменяеми."

"На всеки американец, който се чувства готов да се кандидатира за президент, трябва по дефиниция да му се отнема тази възможност."

"Хората никога не правят това впечатление, което мислят, че правят!"

"Геният на управляващата класа се състои в това, че успява да накара повечето хора да не виждат неравенството в системата, в която повечето хора извършват неблагодарна работа, плащат високи данъци, срещу които не получават нищо."

"50 от американците никога не са гласували. 50% не четат вестници. Надявам се, че става дума за една и съща половина."

"Няма хомосексуални или хетеросексуални хора. Има само хомосексуален и хетеросексуален полов акт"

"За щастие на безумците, които ни управляват, ние сме Съединените Щати на Амнезията (United States of Amnesia). Ние не научаваме нищо, защото не помним нищо"

"Никога не пропускай да правиш секс или да се появиш в телевизията"

"Най-ужасното зло в нашата култура е монотеизма. От варварския текст от Бронзовата епоха, наречен "Стария завет" се появяват три античовешки религии: Юдаизъм, Християнство и Ислям. Това са религии на "небесния бог". Те са патриархални – Бог е всемогъщият Отец, който в течение на 2000 години тормози жените, в които управлява "небесният" и неговите мъжки земни наместници. "Небесният" е завистлив бог, разбира се: изисква пълно подчинение от всеки човек, тъй като отговаря не само за едно племе, но и за цялото си творение. Онези, които го отхвърлят, трябва да бъдат наказани или убити за тяхно добро. В крайна сметка тоталитаризмът е единствената политическа система, която служи на "небесния отец".

"Четирите най-прекрасни думи в ежедневната ни реч: "Аз нали ти казах?!"

 

„Неподхранваният ум изяжда себе си.“

 

„Стил е да знаеш кой си, да знаеш какво искаш да кажеш и да не ти пука.“

 

„Монотеизмът е най-голямото бедствие за човечеството.“

 

„Анди Уорхол е единственият гений с коефициент на интелигентност 60, когото познавам.“

 

„Ние Съединените щати на амнезията – не научаваме нищо, защото не помним нищо.“

„Глупостта на умния е винаги по-голяма от тази на тъпака.“

 

„Какво чудесно нещо са книгите, как преминават през светове и векове, побеждавайки невежеството и накрая дори и безпощадното време!“

 

„Никога не пропускам шанса да правя секс или да се появя по телевизията.“

 

„Повечето животи са прекарване в слагане и сваляне на маски.“

 

„Съседът на човека винаги е негов враг. Такава е природата на нещата.“

 

„Хората никога не правят това впечатление, което мислят, че правят.“

 

vlasti.bg


Коментари

На 3 октомври, се навършват 93 години от рождението на американския писател

Още новини от категорията