Vlasti.BG Logo
Властта на думите по-силна от думите на властта

Пари, пари, пари

Хампарцумян: Няма как да забогатеем без ценовите равнища да отиват нагоре

10:17 | 28 септ. 2018 | Видяна 819
На снимката:

Това, че лихвите по жилищните кредити поскъпват, означава, че има кой да купува. Обратното би било страшно за икономиката и държавата, защото би означавало, че има криза в потреблението. Това каза банкерът Левон Хампурцумян в ефира на bTV тази сутрин.
Ако има повишаване на заплатите неминуемо ще има и повишаване на цените", отбеляза банкерът.
„Когато има процеси, които водят до по-високи цени и биха довели до по-високи заплати в определени сектори, това е свързано със забогатяване. Няма как да забогатеем без ценовите равнища да отиват нагоре", обясни Хампарцумян.
 
По отношение на поскъпването на основни хранителни продукти и енергийните услуги Хампарцумян напомни, че вдигането на цените е свързано със забогатяването. „Няма как да забогатеем без ценовите равнища да се вдигат нагоре”, посочи той и добави, че „е друг въпросът какъв е балансът между тях”. 
 
Хампарцумян даде за пример Германия, където заплатите са по-високи от тукашните, а цените са сравнително ниски. Там обаче гражданите плащат много повече за данъци и публични услуги, което в крайна сметка балансира ситуацията. 
 
Опитите за изкуствено задържане на цените, за каквито се заговори от страната на властта напоследък, банкерът определи като „икономически наивни” и „антипазарни”. Той обясни, че въвеждането на подобни мерки води или до изчезването на стоката или услугата, или до компенсиране на загубите от страна на търговците по друг начин. Например чрез повишаването на цената на други неща. 
 
На въпрос дали се задава нова финансова криза експертът обясни, че икономиката е циклична и неминуемо в определен бъдещ момент предстои спад. Сега обаче се намираме във възходящ етап и нашата задача е да се подготвим максимално добре, така че когато дойде забавяне, икономиката ни да не понесе големи сътресения. 

Всяко увеличение на данъците трябва да бъде свързано с предоговоряне на обществения договор, заради който плащаме данъци, отбеляза Левон Хампарцумян по повод идеята за промяна на плоския данък.

„Вероятно е в един момент да има по-висока данъчна ставка. Как ще се използват данъците обаче е по-важно. Дали сме склонни да даваме пари на тези хора, които в момента ни харчат данъците – това е една голяма въпросителна. Ако ги използват за неработещи камери и вълнисти магистрали, просто няма да бъде най-добрият договор”, коментира банкерът.

vlasti.bg


Коментари

"Регулирани цени на храните? Смешно, това го няма и в комунистическия свят", коментира банкерът

Още новини от категорията