Vlasti.BG Logo
Властта на думите по-силна от думите на властта

Кадрови кадрил

Кирил Ананиев е вероятният нов здравен министър

17:25 | 6 ноем. 2017 | Видяна 218
На снимката: Зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев

ГЕРБ и "Обединени патриоти" са се споразумели за наследника на подалия оставка министър на здравеопазването проф. Николай Петров.

По неофициална информация, зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев ще бъде предложен за ръководител на Министерството на здравеопазването. Очаква се това да стане в петък, за да може да бъде обсъдено и гласувано в пленарна зала в последния работен ден.

Кирил Ананиев (62 г.) е заместник на Владислав Горанов за втори път (двамата работиха заедно в екипа на МФ и между 2014-2017). Преди това изпълняваше длъжността служебен министър на финансите в кабинета "Герджиков", съставен от Румен Радев. Бил е заместник-министър и в кабинетите на Иван Костов, Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев. Завършил е "Финанси и кредит" в УНСС.

Николай Петров подаде оставка преди седмица след разследване на бТВ. В него се показваше одит на Министерството на отбраната от периода, в който Петров все още беше началник на Военномедицинска академия. Според документа, Петров е възложил обществена поръчка на фирма, свързана с партньора на дъщеря си Руслана.

Оставката на министъра - първа от началото на мандата на "Борисов 3" - беше приета в същия ден от министър-председателя.

 

Кой е Кирил Ананиев?

Бъдещият министър на здравеопазването Кирил Ананиев прави държавния бюджет при почти всички правителства след 10 ноември 1989 година.

В момента той е зам.мнистър на финансите, а в служебното правителство на Огнян Герджиков бе финансист № 1 на България.

 

Кирил Ананиев е роден през 1955 година в София. Работи в Министерството на финансите от 1980 г.

Завършил е Финанси и кредит в УНСС по времето, когато университетът се казва Висш икономически институт през 1980 г.

Специализира в областта на финансирането и социално-културните разходи и в областта на реформите в здравеопазването в САЩ.

 

През 1980 година постъпва на работа в Министерство на финансите. Започва като специалист в Дирекция „Финанси и нормативи на социално-културната сфера", след което последователно е заемал длъжностите главен експерт в същата дирекция, главен специалист в Дирекция „Финанси на извънпроизводствената дейност" и началник отдел на Главно управление „Държавни разходи".

В периода от 1996 до 1998 година работи като завеждащ „Финансово-административната служба" в постоянно представителство на Република България към ООН и други международни организации в Женева.

 

Заместник-министър на финансите при три последователни правителства в периода 1998-2009 г.

Бил е също секретар по финансовата политика в администрацията на президента Георги Първанов в продължение на двете последни години от втория му мандат – 2009-2011 г.

 

Проблемите на здравеопазването не са чужди на Ананиев, тъй като от години е в управата на здравната каса. В момента - за втори път при управление на ГЕРБ, той е начело на надзора на НЗОК.

Ананиев беше шеф на Надзорния съвет на НЗОК и при предишното правителство на Бойко Борисов, но след разногласия с тогавашния здравен министър Петър Москов се оттегли от поста. Върна се начело на касата при настоящото правителство.

 

 

vlasti.bg


Коментари

Кандидатурата му е одобрена от ГЕРБ и "Патриотите"

Още новини от категорията