Vlasti.BG Logo
Властта на думите по-силна от думите на властта

Дежавю

Муравей Радев: Ако България разчисти пътя пред конкуренцията, цените заспиват

10:40 | 1 окт. 2018 | Видяна 203
На снимката: Снимка: Архив

Няма проблем с поскъпването на газа и е мит, че то ще доведе до поскъпване на всички продукти и че домакинствата ще обеднеят, коментира пред bTV бившият финансов министър в правителството на Иван Костов, Муравей Радев.

Поскъпване се очаква само за стоките и услугите, пряко зависими от цената на газа, използващи го като суровина, обясни той.

Вредно и опасно е предложението на БСП за 5% ДДС върху хляба, а "след хляба идва сиренето, месото, детските храни, събаря се бюджетът, държавата изпада в криза", а идеята на министър Порожанов за търговските вериги и надценките на храните е "наивна", коментира Радев.

Каракачанов иска да фиксира печалбата, но не това е начинът. "Никога, когато държавата е правила подобни експерименти, не е свършвало добре", коментира Радев и обясни за Жан Виденов, когато цените са фиксирани и се стига до голямата криза.

Държавата да разчисти пътя пред конкуренцията, ако има жестока конкуренция цените заспиват, а единственият начин българите да обеднеят е, като са мързеливи, чакат на социални помощи или са безработни, добави бившият финансов министър.

"Поскъпването на природния газ и парното трябваше да се случи отдавна - може би преди две-три години, но досега не се случваше единствено поради политическо решение, а не поради обективни фактори", коментира пред БНР социологът от Центъра за изследване на демокрацията Тодор Галев.

Според него в никакъв случай промяната в цената на едро не определя цените на дребно.

Лоша практики в държавната енергетика е абсолютно непрозрачното ценообразуване и финансови потоци между предприятията и тя продължава. "Ако следваха една и съща пазарна логика, би трябвало и цената на тока да скочи", добави Галев.

"В момента вдигането на цената на газта няма да се отрази на потребителите. Тя няма да го усетят този месец, няма да усетят и следващия, най-рано ще го усетят декември, реално защото октомврийските сметки най-често са малки. Ако е студено времето през ноември обаче, в началото на декември ще има съществен скок на сметките", обясни социологът.

Малко хора ще минат ток, в последните години се забелязва преминаване към твърдо гориво, което е изключително лоша тенденция. Неслучайно в последните три години има толкова много протести против мръсния въздух в София, добави той.

vlasti.bg


Коментари

Бивш министър и социолог не виждат проблем в поскъпването на газа

Още новини от категорията