Vlasti.BG Logo
Властта на думите по-силна от думите на властта

Закон и ред

Надежда Нейнски: МВнР няма контакт с арестуваните в Одрин

09:50 | 22 ноем. 2017 | Видяна 399
На снимката: Посланикът на България в Турция Надежда Нейнски

Българското посолство в Турция не може да установи контакт с тримата български граждани, арестувани по подозрения в съучастие на лица, смятани от местните власти за "гюленисти".

Задържането им е станало още на 17 ноември (петък). Информацията за случая беше разпространена едва на 21 ноември.

 

Турските власти не са обвързани със срок, в който да уведомят дипломатическото ни представителство за задържаните българи в Одрин. Това е причината ние да сме уведомени за случая вчера. В момента българите се намират в затвор от закрит тип в Одрин. Това каза посланикът на България в Турция Надежда Нейнски в сутрешния блок на bTV.

 

Тя коментира случая от вчера, при който трима български граждани бяха задържани в Одрин. Посланик Нейски уточни, че на този етап тече досъдебно разследване. При операцията са задържани и петима турци.

 

„Не се знае кога ще бъде насрочено заседанието. Обвинението е в нарушаване на закона, който гласи трафик на мигранти и съзнателно подпомагане на престъпна организация. На този етап няма обвинение“, посочи дипломатът. „Знаем техните имена, но не можем да ги оповестим. Не знаем дали са двойни граждани. Не са се свързали с нас за адвокат. Турция винаги назначават служебен адвокат“, каза още Нейнски.

 

"При подобни обстоятелства за съпричастност към престъпна организация, властите уведомяват консулството когато има доказателства. На тримата българи е наложена мярка задържане под стража, намират се в затвор от открит тип в Одрин", каза още Надежда Нейнски. Българските граждани са арестувани за съмнение за съпричастност към организацията ФЕТО, която в южната ни съседка се смята за терористична организация. 

Нейнски уточни, че на този етап тече досъдебно разследване. "Обвинението е за трафик на мигранти и съзнателно подпомагане на престъпна организация", заяви Нейнски.

Задържаните не са поискали помощ от нашето посолство, както и адвокат, като Нейнски заяви, че готови да осигурят такъв. 

 

Журналистът Илхан Андай също коментира случая със задържаните българи за трафик на гюленисти в ефира на bTV.

 

Важното оттук нататък е какво ще кажат по време на разпитите тези шестима задържани. По всяка вероятност те ще отричат, че са започнали действия по прехвърляне на нелегални мигранти от Турция. Много е странно как са се озовали в един микробус заедно с децата си в един район, в който всички трафиканти са се насочили. Явно вече няма компрометирани участъци по границата ни затова се събират на това интересно място в Турция, където се пресичат границите на България, Турция и Гърция край река Марица. След това с лодки тръгват към село Генералово. Става все по-трудно да се стигне в България. Гюленистите използват този канал, за да стигнат до Европа.“, посочи той. Андай припомни случай от февруари месец, когато в Одрин отново бяха арестувани 15 души от които 6-а българи. „Те все още са в ареста. Те бяха успели да прекарат 56 гюленисти. Каналджиите са използвали дипломатически коли на Катар и Саудитска Арабия. Целта на всички е била Западна Европа и по-конкретно Турция“.

Каналът за безпрепятствено прехвърляне се намира в близост до р. Марица, където тя събира границите на България, Турция и Гърция, каза той. По думите му - "гюленистите използват този канал, защото става все по-трудно да се стигне до България. Той е малко по-скъп, но е единственият надежден".

 

"Настъпихме гюленистка мина и нашите граждани ще бъдат съдени", каза бившият консул на България в Одрин Георги Димов пред Нова ТВ. Той посочи, че българските служби са силно ограничени заради "ненормалната обстановка" след въвеждането на извънредното положение.

Димов не изключи арестуваните българи да бъдат подложени на натиск от разследващите в Турция "да признаят дори неща, които не са направили".

vlasti.bg


Коментари

"Настъпихме гюленистка мина и нашите граждани ще бъдат съдени", каза бившият консул на България в Одрин Георги Димов

Още новини от категорията