Vlasti.BG Logo
Властта на думите по-силна от думите на властта

Дежавю

Нови изненади в "Борисов"3: Цецка Цачева-правосъден министър, Нотев - шеф на НС

13:44 | 7 апр. 2017 | Видяна 34569
На снимката: Бившият шеф на парламента Цецка Цачева

Въпреки че и двете страни в преговорите за кабинет отричат до този момент да делят министерските кресла, по неофициална информация преговорите за имената на бъдещите министри текат успоредно с разговорите по управленската програма.

Явор Нотев е най-вероятният фаворит за председателския пост на Народното събрание, научи Канал 3.

Юристът от "Атака" се ползва с авторитет и в другите политически сили и вече беше зам.-председател на 43 НС. За него е почти сигурно, че ще застане най-високо на парламентарната трибуна. Вариантът той да стане министър на правосъдието е отхвърлен от лидера на "Атака" Волен Сидеров, който не желае по този начин да си реже депутатите, защото на мястото на Нотев няма да влезе атакист.

Затова вероятно министерството на правосъдието ще остане за ГЕРБ, като вече се спряга името на предишната парламентарна шефка Цецка Цачева. Самата тя имала голямо желание да поеме поста, но не е на 100% сигурен фаворит, защото бъдещият премиер Бойко Борисов имал резерви заради нейната непопулярност.

Сигурен вицепремиер и министър на отбраната ще бъде Красимир Каракачанов, а Валери Симеонов се дърпал изобщо да става министър. Да поеме енергетиката обаче настоявал лично Борисов, за да има гаранция, че така лидерът на НФСБ ще поеме и лична отговорност.

Калин Георгиев, бивш главен секретар на МВР в първия кабинет Борисов, е бъдещият вътрешен министър, твърдят запознати с преговорния процес. Волен Сидеров също нямал желание да става министър. Все още не е ясно колко точно министерства ще получат Патриотите. Има вариант те да са 4-5, като включително се обсъжда идеята за разкриване на ново министерство. Засега ресорите, които вероятно ще им бъдат поверени, са отбрана, икономика, енергетика, екология и култура.

В момента ГЕРБ и Обединените патриоти преговарят вече повече от час в парламента, като от преговорите отсъстват Бойко Борисов и Валери Симеонов.


Коментари

Калин Георгиев, бивш главен секретар на МВР в първия кабинет Борисов, е бъдещият вътрешен министър

По темата