Vlasti.BG Logo
Властта на думите по-силна от думите на властта

По заслуги

Oт 1 юли: Maксималната пенсия става 1200 лв

14:03 | 4 окт. 2018 | Видяна 2132
На снимката:

Таванът за пенсиите няма да отпада, но ще се увеличи от 910 на 1200 лв. Това стана ясно след спешна среща между финансовия министър Владислав Горанов и представители на синдикалните организации КНСБ и КТ "Подкрепа", свързана с бюджета за 2019 г.

Увеличението е предвидено да влезе в сила от 1 юли 2019 г. Понастоящем тя е в размер на 910 лева. Според президента на КНСБ Пламен Димитров промяната ще позволи 41 000 от общо 61 000 българи да получават "това, което им се полага".

Самият финансов министър коментира, че това увеличение "ще реши 90% от проблемите, но няма да допусне екстремно високи пенсии, които не са заработени".

"Изчисленията не ни дават възможност таванът да падне. Има разминавания между осигурителния принос и вписаните пенсии. Има едни екстремно високи пенсии, които заради пенсионните формули през годините се смятат за нереални", обясни Горанов.

Кабинетът утвърди увеличението на заплатите в бюджетната сфера. Те ще скочат с 10%.

"Правителството ще гарантира, че в някои агенции и в приходните администрации ще бъде по-високо увеличението на заплатите. Тези 10% ще са ориентирани само за увеличение на основното заплащане. На индивидуално ниво заплатата ще стои на две нива – твърда заплата и плаваща. Ние заедно се съгласихме, че МС ще разработи работна група за оценка на всички работещи в тази сфера", обясни Димитров след края на срещата в МС.

Средствата за помощи за най-беднит домакинства у нас пък ще бъдат с 50% повече, отколкото до момента.

vlasti.bg

 


Коментари

41 хил. души ще получат увеличение на пенсиите си до реалния им размер.

Още новини от категорията