Vlasti.BG Logo
Властта на думите по-силна от думите на властта

С дъх на избори

Патриотите решават на спешен съвет съдбата на Валери Симеонов

09:10 | 23 окт. 2018 | Видяна 175
На снимката:

Партиите в коалицията на „Обединените патриоти” се събират на спешен съвет. Красимир Каракачанов, Волен Сидеров, Валери Симеонов и техни съпартийци ще се срещнат в ранния следобед днес. Причината за разговорите е искането за оставката на вицепремиера Валери Симеонов.

Майки на деца с увреждания призоваха настояха Валери Симеонов да подаде оставка, но и да не участва в управлението на страната. Причината за това са думите на Симеонов, който нарече децата на протестиращите "уж болни". Това предизвика и протест пред сградата на Министерския съвет. В понеделник Волен Сидеров и „Атака” свалиха политическото си доверие от него и поискаха да се оттегли от поста заради изказването му.

Премиерът Бойко Борисов пък призова от ОАЕ партньорите в „Обединени патриоти“ да се разберат по между си, а майките на децата с увреждания да изчакат, за да могат да бъдат изпълнени техните искания. Другият вицепремиер в коалицията - Красимир Каракачанов все още не е обявил публично позицията на ВМРО.

Ще се разпадне ли коалицията?

Заедно ГЕРБ и "патриотите" имат 122-ма народни представители при общо 240. Мнозинството е крехко и при отстъствието на двама депутати от голямата коалиция вече би се разклатило (ако няма осигурена странична подкрепа). Групата на ГЕРБ се състои от 95 души, а тази на ОП от 27. 

В малката коалиция местата са разпределени така: 9 депутати от "Атака", 8 от НФСБ и 10 от ВМРО.

От "Атака" са Волен Сидеров, Десислав Чуколов, Йордан Йорданов, Маргарита Николова, Миглена Александрова, Николай Александров, Павел Шопов, Станислав Станилов, Явор Нотев.

От НФСБ: Валентин Касабов, Борис Ячев, Георги Колев, Йордан Апостолов, Петър Петров, Росен Иванов, Славчо Атанасов, Христиан Митев.

Депутатите на ВМРО са Искрен Веселинов, Юлиан Ангелов, Александър Сиди, Александър Сабанов, Атанас Стоянов, Борис Борисов, Емил Димитров, Калин Поповски, Красимир Богданов, Милен Михов. 

Партията на Веселин Марешки "Воля" многократно е доказала, че макар и на думи да се позиционира като опозиция, на дела е по-скоро новият "златен пръст" в парламента. Депутатите на "Воля" подкрепят мнозинството при вотовете на недоверие, както и в помощ на преодоляването на президентското вето, винаги с обосновката, че мотивите на предлагащите вот на недоверие или ветото на държавния глава не са съществени и не заслужават дори дебат.

Формацията на Веселин Марешки разполага с 12 депутати - повече от поотделно ВМРО, "Атака" и НФСБ. В този смисъл ако НФСБ или "Атака" реши да напусне управлението, то депутатите й лесно могат да бъдат заместени от тези на "Воля".

vlasti.bg


Коментари

Ще се разпадне ли коалицията между "Атака", ВМРО и НФСБ?

По темата