Vlasti.BG Logo
Властта на думите по-силна от думите на властта

В памет

Паяк и стоножка ще носят името на Боян Петров

12:55 | 28 септ. 2018 | Видяна 254
На снимката: Снимка: Архив

Трудно е да си спомним за Боян Петров в минало време. Дали заради многобройните му активности в планината, където влизаше в люта битка с високите върхове, или пък заради солидната му научна дейност на зоолог и спелеолог, който проучва дълбоките пещери.

Споменът за Боян Петров не може да бъде заличен, а той е още по-светъл, след като негови колеги решават за кръстят нов вид стоножка и нов вид паяк на изследователя.

"Многоножката е открита в района на Западни Родопи. Интересното за тези видове е, че повечето от тях са средиземноморски и се срещат само в определен район, имат тесен ареал. Предполага се, че са доста стари. Водят скрит начин на живот. Другият вид е от Хърватия", обясни пред Bulgaria ON AIR Боян Валински - гл. ас. в Института по биоразнообразие.

На 3 октомври в Националния музей "Земята и хората" ще има изложба в памет на Боян Петров. Изложението ще бъде посветено на Кресненското дефиле, проблемите с магистралата, която ще се строи, и всички екологични дейности, правени през последните 20 години в района.

А тази вечер в Националния природонаучен музей ще се проведе и "Нощ на учените".

"Има няколко подготвени презентации на интересни теми, така че всички, които се интересуват от природата, да заповядат. Ще има лекции за динозаврите в България. Откриваме и изцяло реновирана зала с минерали на първия етаж", сподели проф. Павел Стоев от Природонаучния музей.

Източник: dnes.bg


Коментари

На 3 октомври в Националния музей "Земята и хората" ще има изложба в памет на Боян Петров.

Още новини от категорията