Vlasti.BG Logo
Властта на думите по-силна от думите на властта

Празник

Почитаме св. Мина - покровител на семейството, сираците и бездомните

08:56 | 11 ноем. 2017 | Видяна 526
На снимката: Обрадовският манастир „Св. великомъченик Мина“

Православната църква днес почита свети великомъченик Мина Воин, покровител на семейството, сираците и бездомните, пазител на пътуващите на дълъг път, воините и лечителите. Свети Мина закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здравето на децата си, за радост и благополучие в дома.

Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик и чудотворец.

В представите на народа ни Свети Мина е господар на вълците, които трябвало да пуска и да прибира. Неговият празник бележи средата на т. нар. Вълчи празници - времето, в което вълците бесуват. Вълчите празници водят след себе си най-дългите нощи.

Според поверията след 11 ноември хората трябва да избягват да излизат по късна доба. Днес, преди всичко, е повод за празник за тези, които носят имената Минчо, Мина, Минка, Виктор, Виктория, Викентий.

Виктор - също така войник, пострадал при император Антоний (138-262 г.) в Италия. Една млада християнка на име Стефанида, която присъствала на неговите страдания, видяла слизащите от небето два светли венци. Тя започнала гръмко да слави подвига на светия мъченик и сама заедно с него се удостоила с мъченическа смърт.

Св. Викентий бил дякон. Той се удостоил да пострада за вярата в испанския град Валенция, при император Диоклетиан.

Единственият манастир, който носи името на светеца, се намира в покрайнините на София - Обрадовския манастир "Св. Мина". Там ще бъде отслужена празнична света литургия, водена от протосингела на Софийската света митрополия архимандрит Василий.

vlasti.bg


Коментари

Според поверията след 11 ноември хората трябва да избягват да излизат по късна доба

Още новини от категорията