Vlasti.BG Logo
Властта на думите по-силна от думите на властта

Възможни сценарий

Рестарт на сделката за ЧЕЗ: Гинка Върбакова с втори опит да получи разрешение от КЗК

16:39 | 21 септ. 2018 | Видяна 342
На снимката: Снимка: Архив

Инерком България" ЕАД на Гинка Върбакова ще направи втори опит да получи разрешение от КЗК за сделката с "ЧЕЗ България", след като антимонополната комисия забрани придобиването на енергийното дружество през юли 2018.

 

През юли КЗК спря продажбата с мотива, че „Инерком” има соларни паркове и така покупката на ЕРП създава риск от монопол. Експерти коментираха, че мощностите са хилядни части от процента от цялото производство на ток у нас, но така или иначе съдебното дело по протеста на „Инерком” беше насрочено чак за догодина.

 

"Днес, 21 септември 2018 г., „Инерком България" ЕАД, след значителна промяна в обстоятелствата и отстраняването на всички предпоставки и изразени опасения от Комисията за защита на конкуренцията по предстоящата концентрация, подаде в КЗК ново уведомление", се казва в съобщение на компанията.

Причината за първоначалния отказ на КЗК да разреши сделката беше аргументът, че закупуването на ЧЕЗ от страна на "Инерком" застрашава пазара, а сделката би породила вертикални ефекти на пазарите надолу по веригата.

Сега от "Инерком" посочват, че са извършили преструктуриране на бизнеса си, в резултат на което дружествата-производители на електрическа енергия от фотоволтаични централи, не са част от портфолиото на групата.

"Надяваме се на бързо решение от страна на КЗК след отстраняването на установените от Комисията предпоставки за създаване на концентрация", казват още от "Инерком".

Планираната концентрация започна още през февруари 2018 г., когато "Инерком" сключи договор за покупка на акции, с ЧЕЗ" а.с. и „ЧЕЗ Бългериън Инвестмънтс".

vlasti.bg


Коментари

През юли КЗК спря продажбата с мотива, че „Инерком” има соларни паркове и така покупката на ЕРП създава риск от монопол

Още новини от категорията