Vlasti.BG Logo
Властта на думите по-силна от думите на властта

Нова версия

Съвсем не на шега: Валери Симеонов ще е вицепремиер и министър на енергетиката

15:46 | 2 апр. 2017 | Видяна 12408
На снимката: Съпредседателят на ПФ

Преговорите за съставяне на новото правителство са в напреднала фаза и то ще е твърдо между ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

 

БСП снощи категорично са отхвърлили вариант да участват в управлението. Веселин Марешки и неговата партия ВОЛЯ няма да бъде канени във властта. Срещу тях са „Обединените патриоти“, а и от ГЕРБ имат резерви за сътрудничество с Марешки.

 

Въпреки предположенията, че управлението в този вид ще е крехко, от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ ще направят заявка за пълен четиригодишен мандат и за дългосрочна стабилност в държавата. Консенсусът е много голям и спорове за постове няма, твърдят нашите източници.

 

Министър-председател ще е отново лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Много от предишните министри ще се завърнат на постовете си. Владислав Горанов ще  поеме отново Министерството на финансите, Лиляна Павлова ще е регионален министър, Николина Ангелкова ще е министър на туризма, а Ивайло Московски – транспортен. Томислав Дончев вероятно ще е пак вицепремиер без портфейл с отговорност за еврофондовете и европейски политики.

 

Засега има ясни два министерски поста за „Обединени патриоти“. Красимир Каракачанов ще поеме Министерството на отбраната. Валери Симеонов ще е вицепремиер и министър на енергетиката. Необичайното е, че за министър на земеделието е обсъждан Румен Христов, който е зам.-председател на СДС и представител на Реформаторския блок, които не успяха да влязат в парламента. Това е станало по препоръка на Симеонов, който е изтъкнал качествата на Христов като дългогодишен политик и експерт в земеделието.

 

Председател на Народното събрание вероятно ще е Димитър Главчев от ГЕРБ. Цецка Цачева ще стане депутат, но след конституирането на парламента и чак след като Ивайло Московски стане министър и освободи депутатското си място. Теоретично е възможно Цачева впоследствие да оглави отново Народното събрание, но този вариант се отхвърля. Припомняме, че тя бе втора в листата на ГЕРБ в Плевен. От най-голямата партия вкараха трима депутати оттам, но Цачева стана четвърта, след като бе изместена с преференции от Пламен Петров и Владислав Николов. Последният също се очаква да освободи мястото си в парламента, тъй като ще му бъде предложен зам.-министерски пост. Екатерина Захариева отново ще е министър на правосъдието, но името й е обсъждано и за еврокомисар. 

 

Позицията в Брюксел е свободна от няколко месеца, след като Кристалина Георгиева се завърна в Световната банка. При „Обединените патриоти“ притеснението е, че парламентарната група ще се контролира и координира трудно, тъй като лидерите Красимир Каракачанов и Валери Симеонов ще бъдат министри. Консенсусният представител на „Атака“ Явор Нотев се очаква отново да бъде предложен за зам.-председател на Народното събрание. Единствен лидер от „Обединени патриоти“ в парламентарната група ще остане Волен Сидеров.

 

Източник: "Флагман"

Автор: Лъчезар Лисицов

vlasti.bg


Коментари

Мая Тонева.

14:26 | 3 апр. 2017 | Този коментар е на анонимен потребител!


Изненади в състава на парламента и правителството няма. Е, има и някои нови стари курви и педераСи, но те са в границите на очакваното. Възпроизведохме си същите токсични отпадъци във властта, разнобразени с няколко нови роднини и любовници, артистки, селяндури и тарикати. Хубавото е, че агонията ни ще бъде съкратена, щом ГЕРБ отново са на власт. Държавите са формирования, които умират бавно и мъчително, с тежка агония и страшни мъки, но с ГЕРБ процесът на умирането ще се съкрати. Готино е, че си имаме бияч на бабички за икономически министър; това ни освобождава от стреса и учудването, които би предизвикало назначаването на читав човек в някое министерство. За да оцелееш в септичната яма, наречена политическа класа, няма как да си достоен и умен човек. Аз, като индивид,познаващ добре разни депутатчета, им знам фасона и нямам никакви илюзии за бъдещето на България, но понякога и мене интригите във властта ме изумяват. Държава, в която Валер


Красимир Каракачанов-министър на отбраната, Румен Христов-РБ предложен за земеделието

По темата