Vlasti.BG Logo
Властта на думите по-силна от думите на властта

Поредната пиратка

Щракнаха белезниците на алкохолния бос Миньо Стайков и сина на кмета на Карнобат

14:59 | 5 септ. 2018 | Видяна 769
На снимката:

Десет души са задържани при акцията на прокуратурата във "Винпром Карнобат" ООД, "Сис Индустрийс" ООД и "Топоаз Мел" ООД, утре се очаква да бъдат повдигнати обвинения и тогава ще бъдат обявени окончателно имената им. Това съобщи на брифинг зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Собственикът на „Винпром Карнобат“ ООД Миньо Стайков най-вероятно е сред задържаните“.

По информация на NOVA той е задържан за 24 часа, не му е повдигано обвинение.

Зам.-главният прокурор съобщи, че делото е образувано преди около два месеца.

Тогава е открита и фабрика за незаконни тютюневи изделия в Карнобат. Печалбата й е била от 2,5 млн. лв. на седмица, т.е. 6 млн. лв. на месец, обсни Гешев и добави, че работниците в нея са довеждани от Армения, не са излизали от фабриката, докато са работили – имали са спални помещения, фитнес, всички удобства.

Сградата на фабриката е собственост на сина на кмета на Карнобат и е давана под наем по традиционна схема при случаите на незаконни производства, заяви още Иван Гешев.

Синът на кмета също е задържан.

Една от линията на разследването е, че пари от незаконната дейност са изпирани през винпрома. Все още е трудно да се каже каква е щетата за държавния бюджет. Претърсвания в момента вървят на 6-7 адреса, коментира Гешев.

На място в Карнобат и околните населени места е зам-главният прокурор по разследването Борислав Сарафов, за да оказва методическа помощ. Правят се проверки на фирми от НАП и митниците. Проверява се и дали "Винпром Карнобат" е декларирал правилно пред държавата произведеното.

Иван Гешев обясни, че утре ще са ясни доказателствата и дали ще се повдигнат работни обвинения срещу някои от задържаните лица.

 

Гешев каза, че се събират доказателства за това как са се изпирали парите от незаконната фабрика на цигари, която службите разкриха преди два месеца в Карнобат. По думите му това е ставало чрез десетки фирми и в момента се изземват документи от управителите, за да се намерят доказателства.

 

В отговор на въпрос той отрече това разследване да има връзка с разследването на семейство Арабаджиеви, които са имали роднинска връзка по сватовство със Стайков. Различен е предметът на разследване и периодът, каза Гешев.

 

Прокурорът напомни, че фабриката в Карнобат била много модерно оборудвана за стандартите в България, там работели хора от Армения, които разполагали с общежитие, кухня и фитнес, но не излизали навън. Седмично по цени на черния пазар от работата на фабриката се печелели по 1.5 млн. лв. Сградата била собственост на сина на кмета на Карнобат Георги Димитров (местна коалиция "Левицата" с водещ участник АБВ). Наемател на помещенията бил портиерът.

 

vlasti.bg


Коментари

Десет души са задържани при акцията във фирми около "Винпром Карнобат"

Още новини от категорията