Vlasti.BG Logo
Властта на думите по-силна от думите на властта

Maкедонски неволи

След референдума: Македонският премиер няма да подава оставка

10:14 | 1 окт. 2018 | Видяна 126
На снимката: Македонският премиер Зоран Заев

Референдумът в Македония, който трябваше да потвърди Споразумението с Гърция за името на страната и да я приближи до интеграция в Европейския съюз и НАТО, не успя да събере достатъчно гласоподаватели пред урните.

По данни на македонската Държавна избирателна комисия избирателната активност в изборния ден е била 36,87%, а гласувалите са малко над 660 хиляди македонски граждани. За успех на референдума и конституционни промени беше необходимо в гласуването да участват над 50 процента от всички македонци, имащи право на глас.

Министър-председателят на Македония Зоран Заев няма намерение да подава оставка. Това съобщи самия той след като стана ясно, че референдумът за влизане в сила на споразумението с Гърция не е събрал нужната избирателна активност, за да бъде валиден.

За целта трябваше да гласуват над 50% от всички имащи право на глас македонци. При 98 процента обработени протоколи от избирателните секции в страната активността е 36,87%.

В същото време над 91% от гласувалите на референдума са подкрепили договора с Гърция, който щеше да доведе до промяна на името на страната на "Република Северна Македония" и щеше да отвори вратите пред нея за евентуално членство в НАТО и Европейския съюз.

Гражданите на Република Македония отговаряха на въпроса „Подкрепяте ли членство в НАТО и ЕС чрез приемането на споразумение между Македония и Гърция?”.

Заев определи референдума като успешен и е показал волята на македонския народ. Македонският премиер съобщи, че ще разговаря с политическите лидери в страната.

За да стане споразумението факт, то сега трябва да мине през парламента, който да гласува необходимите конституционни промени. За това са необходими гласовете на 80 депутати от т.нар. Събрание на Република Македония.

За целта обаче ще е нужна и подкрепата на опозицията, която има общо 53 депутати в 120-членното събрание.

Още в края на изборния ден Заев заплаши, че ако от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ не подкрепят промените в Конституцията, ще се стигне до предсрочни избори в страната.

vlasti.bg


Коментари

Зоран Заев плаши с предсрочни избори

Още новини от категорията