Vlasti.BG Logo
Властта на думите по-силна от думите на властта

Съкровището

Служител на ДАНС арестуван докато продавал златен венец за 2 млн. евро

17:36 | 11 окт. 2018 | Видяна 2167
На снимката: Снимка:Съкровището

Прокуратурата обяви ареста на служителя на ДАНС Недко Добчев и трима иманяри, които са се опитали да продадат на черния пазар античен златен венец и други златни бижута за 2 млн. евро. Според държавното обвинени четирима са част от престъпна група, която се е занимавала с търговия на културно-исторически ценности. Те са били задържани при опит за сключване на сделка в Симеоновград. На пресконференция в четвъртък бяха показани златният венец, който е трябвало да бъде продаден за 2 млн. евро, както и още три златни накита. Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов обясни, че арестите са станали след подаден сигнал в края на юли тази година.

 

Полицията е организирала сделката в Симеоновград чрез свои подставени лица в понеделник. Първоначално са били задържани 7 души. По-рано през годината е имало и друг опит съкровището да бъде изнесено в Турция. Наблюдаващият прокурор Сийка Милева обясни, че човекът на ДАНС Недко Добчев се е занимавал с координация между иманярите и купувачите. Той проверявал и надеждността на клиентите, които са проявявали интерес към предметите. "Има изготвени експертни справки на намерените вещи, които сочат, че те представляват културно-историческа ценност. Това е антично злато", коментира зам.-главният прокурор Иван Гешев. Заместник-директорът на Института по археология към БАН Христо Попов каза, че артефактите са уникални и най-вероятно датират от втората половина на 4 век преди Христа.

 

"Откъде е придобита тази иманярска находка тепърва ще установяваме", каза зам.-главният прокурор Иван Гешев. Накитите ще бъдат предадени на Националния археологически музей. Все още не е ясно откъде е изкопано съкровището. Прокуратурата е внесла искане в спецсъда за постоянен арест на четиримата обвиняеми. 

На правителственото заседание в сряда премиерът Бойко Борисов препоръча спецпрокуратурата, ДАНС и МВР да покажат публично златното съкровище. Националният археологически институт към БАН ще направи обстойна оценка на намерените предмети. Вероятно ценностите са принадлежали на тракийски елит. Според разследващите това не е цялото съкровище и има още предмети от него, които до момента не са открити.

vlasti.bg


Коментари

Иманярите са били задържани при опит за сключване на сделка в Симеоновград.

Още новини от категорията