Vlasti.BG Logo
Властта на думите по-силна от думите на властта

20 години

Tърсачката Google празнува юбилей (ВИДЕО)

10:04 | 27 септ. 2018 | Видяна 82 | Видео
На снимката: Снимка: Архив

Световната компания Google, превърнала се в символ на технологичните иновации, става на 20 години. Компанията всъщност е регистрирана на 4 септември 1998 г. в Менло Парк, Калифорния, но отбелязва официално рождения си ден днес.

Цялата история на Google започва на днешния ден преди 20 години, когато Сергей Брин и Лари Пейдж стартират официално своя уникален проект за търсачката, която да организира цялата информация в интернет. Основната им цел тогава е не само да разработят необходимите алгоритми, но също така да я направят универсално достъпна и полезна за всички хора, независимо къде се намират. Идеята на Сергей Брин и Лари Пейдж е впечатляваща, а още по-изумителна е действителната ѝ реализация и начина, по който промени уеб пространството във вида, в който го познаваме.

Търсачката индексира милиарди заявки на потребителите всеки ден и се използва в над 190 държави, поддържайки повече от 150 езика по цял свят. Вероятно най-добрият пример колко неизменна част от ежедневието ни е търсачката е факта, че днес Google е име, което всеки е чувал и в същото време е продукт, без който повечето от нас не могат. За момент се замислете колко щеше да е сложно откриването на данни в интернет, ако не беше Google? Компанията ще продължи да инвестира сериозни средства, за да подобрява възможностите на търсачката.

По случай рождения си ден от Google обявиха редица изненади. Една от тях е свързана с началната страница на търсачката. Тя вече няма да се характеризира с минималистичен дизайн, а ще включва каре с новини, озаглавено Discover. Съдържанието му ще се определя на база историята на посетените сайтове. В карето може да излизат различни по вид публикации, а не само новини, стига алгоритмите на търсачката да са преценили, че това конкретното съдържание ще е интересно за потребителя. Решението търсачката вече да не бъде с така изчистен и прост външен вид учуди мнозина, защото в началото Google се наложи и измести AltaVista, Yahoo! и останалите подобни сайтове не само благодарение на по-доброто качество на търсенето, но и заради семплата, ненатоварена с реклами, начална страница. Друга новост е свързана с изображенията. Когато се търсят снимки през мобилното устройство, приложението ще може да разпознава продуктите на кадрите и ще показва сайтове, от които те могат да бъдат закупени. Търсачката ще използва изкуствен интелект за анализиране на новинарския поток в почти реално време. Това ще се прави с цел предвиждане на потенциални бедствия и различни по същността си проблеми, които могат да засегнат живота или сигурността на човек. По този начин търсачката Google ще успява да предупреждава потребителите в района, който се очаква да бъде засегнат, да повишат вниманието си.
vlasti.bgTърсачката Google празнува юбилей

За празника си екипът дизайнери на компанията създаде забавен дудъл, с който показва какво е световната търсачка за хората

Коментари

За празника си екипът дизайнери на компанията създаде забавен дудъл, с който показва какво е световната търсачка за хората

Още новини от категорията