Vlasti.BG Logo
Властта на думите по-силна от думите на властта

Природна стихия

Трус 6.8 по Рихтер удари Гърция

09:05 | 26 окт. 2018 | Видяна 284
На снимката: Трус 6.8 по Рихтер удари Гърция

Трус с магнитуд 6,8 по скалата на Рихтер беше регистриран тази нощ в Йонийско море край бреговете на гръцкия остров Закинтос, показват данните на Европейския сеизмологичен център.

Епицентърът е на 287 километра западно от Атина, на дълбочина от 10 километра, а след него са последвали седем вторични труса със сила до 5,4 по Рихтер.

Според Европейско-средиземноморския сеизмологичен център трусът е бил усетен в още осем страни – Албания, Италия, Македония, Турция, Либия, Босна и Херцеговина, южните части на България и в Малта.

Засега няма информация за жертви и пострадали. В главния град на Закинтос има проблеми с електрическата мрежа, а по пътищата на острова и на основното пристанище са се образували свлачища. Има и различни материални щети в района на труса.

Манастирът Преображение Господне, намиращ се на остров Строфадия, е разрушен частично по време на земетресението, което разтресе тази нощ Гърция. Трусовете са довели до сериозни повреди в манастира, построен още през 1241-ва година по време на Никейската империя.

Първоначално беше издадено предупреждение за цунами, но приливна вълна не се е образувала. Трусът разлюлял много места в Гърция, а хората излезли по улиците.

vlasti.bg


Коментари

Древен манастир е разрушен

Още новини от категорията