Vlasti.BG Logo
Властта на думите по-силна от думите на властта

Сметки и прогнози

Цените на дизела и бензина гонят рекорден пик

09:28 | 25 окт. 2018 | Видяна 243
На снимката:

Цените на бензина и дизела са скочили със средно 11-13 стотинки само за един месец, а повишението им от началото на годината е с повече от 30 стотинки. Това пише в. "Сега", като се позовава на справка за средните цени на горивата в България в платформата Fuelo.

Експерти посочват пред изданието, че цените може да се вдигнат още повече през следващите седмици, като прогнозират стойности над 2,50 лв. за литър.

Сравнението показва значителни отклонения в продажните цени на горивата в различните региони на страната. Бензинът варира между 2,14 и 2,41 лв. според това дали се зарежда от черноморието или в София. Най-скъпо се оказва шофирането в северозападните области Видин, Враца и Монтана, а най-евтино - в Хасково, Добрич и Пловдив.

От Българската петролна и газова асоциация отдават поскъпването на "обстоятелства, върху които България не може да влияе" - котировките на суровия петрол, несигурността около санкциите на САЩ срещу Иран, и др.

Кризата около Саудитска Арабия след убийството на журналиста Джамал Кашоги също допринася за нестабилните цени на горивата.

vlasti.bg


Коментари

Експерти прогнозират стойности над 2.50 лв. за литър

Още новини от категорията