Vlasti.BG Logo
Властта на думите по-силна от думите на властта

Експлозия

Зверско убийство на малтийска журналистка потресе света (ВИДЕО)

15:23 | 17 окт. 2017 | Видяна 366 | Видео
На снимката: Малтийската журналистка и блогърка Дафне Каруана Галиция

Малтийската журналистка и блогърка Дафне Каруана Галиция е убита от бомба, поставена в колата й. 53-годишната жена е известна с обвиненията си в корупция на хора по високите етажи на властта, които доведоха до предсрочни парламентарни избори в страна през юни.

Атентатът е станал в град Бидния, в централната северна част на Малта, близо до дома й. Преди две седмици тя е получила смъртни заплахи. Журналистката е автор на много разследвания за случаи на корупция, включително за съпругата на малтийския премиер Джоузеф Мускат. Експлозията е била много силна, тялото на жената е намерено овъглено на волана.

Каруана е разследвала върху участието на местни високопоставени личности в така наречените Panama papers и по-конкретно върху "Malta Files". Премиерът Мускат осъди "варварския атентат", с думите, че "всичко, което се случи днес е неприемливо". "Това е черен ден за нашата демокрация, както и за свободата на словото" - добави той.

"Каруана Галиция бе безстрашен журналист и блогър, който откри много офшорни сделки на високопоставени фигури в Малта, тя е и сред основателите на Международния консорциум за разследваща журналистика", пише в позиция Центърът за публичен интегритет, американска асоциация за разследваща журналистика. Те цитират становището на Международния консорциум за разследваща журналистика, което не само осъжда атаката, но и заявява: "Това не е само трагично убийство на смел журналист, а атака към професията като цяло. Това не може да остане безнаказано". Те изразяват и безпокойството си относно свободата на словото в Малта.

Все още никой не е поел отговорност за атентата. Половин час преди смъртта на 53-годишната Дафне Каруана Галиция излезе последният пост в блога й, в който началникът на кабинета на премиера е обвинен в корупция.

Тя прави разкрития за близки до премиера, които са получили пари от дъщерята на азербайджанския президент Илхам Алиев посредством компания, създадена от "Мосак Фонсека", правната кантора, която е в центъра на скандала Panama papers.

Често посещенията на блога на Галиция надвишават броя на читателите на всички вестници в Малта.

vlasti.bgЗверско убийство на малтийска журналистка потресе света (ВИДЕО)

Често посещенията на блога на Галиция надвишават броя на читателите на всички вестници в страната

Коментари

Често посещенията на блога на Галиция надвишават броя на читателите на всички вестници в страната

Още новини от категорията